Zákon možná uloží mluvit v publicistice a zprávách spisovně

18. 2. 2004 09:02

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Zákon možná uloží provozovatelům celoplošných televizí a rozhlasových stanic, aby jejich hlasatelé, moderátoři a redaktoři mluvili ve zpravodajství a publicistických pořadech spisovně. V rámci debaty o novele mediálního zákona to navrhla komunistická poslankyně Ivana Levá.
Sněmovna 17. února předlohu novely propustila do závěrečné fáze projednávání, rozhodne o ní příští týden.
Za opakované porušení pravidla spisovné mluvy by rada pro vysílání měla uložit pokutu 50 000 korun, navrhla Levá. Z povinnosti hovořit spisovně chce stanovit jednu výjimku, a to tehdy, když redaktor někoho cituje.
oslankyně prosazuje tuto novinku už od loňska. Uvedla, že na svou iniciativu má řadu ohlasů. „Většinu korespondence tvořily listy od občanů, kteří s úrovní vyjadřování v médiích nejsou spokojeni, stejně jako já. Psali mi občané, ale i vysokoškolští pedagogové a všichni žádali totéž – abychom se my, poslanci, zasadili o změnu, abychom dále netolerovali neprofesionalitu a nedbalost,“ prohlásila.
Vládní návrh novely zákona o vysílání má sladit české mediální právo s legislativou EU. Ve sněmovně k němu ale možná přibudou i některé další změny. Týkají se například toho, v jaké lhůtě by měl soud rozhodnout o žalobě, kterou provozovatel vysílání napadl nějaký výrok mediální rady.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.