Dodávky počítačů na trh loni stouply, nejlépe se vedlo Dellu

16. 1. 2004 08:01

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Celosvětové dodávky osobních počítačů na trh v loňském roce stouply s podporou vysoké spotřebitelské poptávky, zájmu o notebooky a poklesu cen. Nižší ceny však způsobily, že tržby stagnovaly. První příčku na trhu mezi prodejci si udržela společnost Dell. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnily výzkumné společnosti IDC a Gartner.
Podle údajů IDC se dodávky loni zvýšily o 11,4 procenta na rekordních 152,6 milionu osobních počítačů, když v samotném posledním čtvrtletí stouply o 15,2 procenta. Gartner ve svých předběžných údajích uvedl, že na celosvětový trh se dostalo až 168,9 milionu počítačů, což představuje meziroční nárůst o 10,9 procenta. V období říjen až prosinec 2003 se dodávky počítačů zvýšily o 12 procent.
Obě společnosti se shodly na tom, že pozici jedničky si na trhu udržel Dell před firmou Hewlett-Packard. Rozcházejí se však v podílu na trhu i v růstu prodeje. Podle IDC podíl Dellu na trhu činil 16,9 procenta při zvýšení prodeje o 25 procent, zatímco HP měl podíl 16,4 procenta a jeho prodej vzrostl o 14,5 procenta. Gartner stanovil podíl Dellu na trhu na 15 procent a HP na 14,3 procenta. Dodávky počítačů Dell na trh podle údajů firmy stouply o 25,8 procenta a HP o 12,3 procenta.
Třetí příčka patří firmě International Business Machines (IBM). Do první pětky se ještě dostala společnost Fujitsu a její společný podnik se Siemensem a Toshibou. Ve Spojených státech patří do největší pětky Dell, HP, IBM, Gateway a Apple Computer, napsala agentura Reuters.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení