Češi objevili připojení k webu přes mobilní síť

23. 1. 2004 00:01

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Agentura roku: porota za vášnivé diskuse vybírala odpovědnou agenturu

Již třetí zasedání poroty v rámci Agentury roku, kterou pořádá týdeník Marketing & Media, mělo za úkol vybrat odpovědnou agenturu. Odborným garantem této kategorie je Asociace společenské odpovědnosti.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Češi začali výrazně využívat mobilní telefon k připojování na internet.
Přestože služba neomezeného přístupu k síti pomocí mobilu existuje v tuzemsku jen několik měsíců, už má desetitisíce klientů a další rychle přibývají.
Přes mobilní telefon se ve druhém týdnu tohoto roku připojilo k webu asi 55 tisíc uživatelů. Vyplývá to z údajů firmy iAudit, jež sleduje návštěvnost českého internetu.
Naproti tomu vysokorychlostní internet ADSL dosud používá podle údajů Českého Telecomu asi 15 tisíc uživatelů. Služba Eurotelu Data NonStop přitom byla spuštěna o měsíc později než vysokorychlostní internet po telefonních linkách, který Telecom nabízí od loňského března.
Eurotel má podle údajů iAuditu v současnosti asi 40 tisíc klientů, kteří se přes jeho síť připojují k internetu. Prostřednictvím T-Mobilu, který neomezený přístup k síti spustil v listopadu, surfuje po webu asi 10 tisíc uživatelů. U Oskara je to zhruba pět tisíc, ten však nabízí jen přístup, kde uživatel platí za objem načtených dat.
Zájem klientů o novou službu zdaleka přesahuje očekávání operátorů, jen v prosinci si nový tarif aktivovalo u obou operátorů asi osmnáct tisíc lidí.
Česko tak potvrzuje, že je v oblasti mobilních komunikací evropským unikátem. V západní Evropě neexistuje země, kde by mobilní operátoři služby neomezeného přístupu k internetu nabízeli.
„To, že jsme tuto službu spustili až v listopadu, zapříčinila neochota mateřské firmy přiklonit se k paušálnímu internetu. Nikde v Evropě to totiž nefunguje jednoduše proto, že pevné sítě, tedy i linky ADSL, jsou mnohem rozšířenější a levnější než v Česku,“ uvedl mluvčí českého T-Mobile Jiří Hájek.
Připojení přes mobilní telefon získává převahu i přes to, že ADSL nabízí několikanásobně vyšší rychlost přenosu dat a také stabilita spojení je kvalitnější.
Připojení k internetu přes mobilní telefon má však v Česku proti ADSL dvě velké výhody. Tou první je, že spojit se lze prakticky odkudkoli, kde je signál.
Naopak dostupnost technologie ADSL a kabelových televizí, tedy konkurentů mobilních telefonů, je v tuzemsku omezená. ADSL je dostupné na přibližně 44 procentech z 3,6 miliónu stávajících telefonních linek v republice. Telecom hodlá v prvním pololetí roku rozšířit počet míst, připojení tak bude možné u asi šedesáti procent stanic.
Rychlý internet prostřednictvím kabelové televize je ještě méně dostupný. Nabízejí ho dvě firmy, UPC se orientuje na Prahu a Brno, Karneval na severní Čechy a také na hlavní město.
Druhou výhodou připojení přes GPRS je nižší cena. Současné nabídky operátorů jsou okolo sedmi set korun, ceny za ADSL začínají pod tisíci korunami, ale mohou být i několik tisíc. Ceny mobilních operátorů jsou však časově omezeny, v červnu by se měly dostat na hranici tisíce korun bez DPH.
Mobilní operátoři také dokážou aktivovat paušální tarif za několik hodin, průměrná doba instalace u Českého Telecomu je podle mluvčího Vladana Crhy dvanáct dní. UPC připojí zájemce do druhého dne.


Hospodářské noviny, 23.1.2004, autor: Hany Farghali, Tomáš Mrázek


040123-15 ()

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení