Zákaz pochůzkové reklamy by prý v Praze platil i bez vyhlášky

11. 12. 2003 09:12

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Rozdávání reklamních letáků nebo nošení poutačů by bylo v Praze nadále zakázáno bez ohledu na případné zrušení části městské vyhlášky, která to nedovoluje. Tvrdí to Miloš Valášek z úřadu veřejného ochránce práv. Šíření nevyžádaných propagačních materiálů, které obtěžuje, totiž zakazuje zákon o regulaci reklamy, uvedl.
Zákaz takzvané pochůzkové reklamy v pražské vyhlášce o tržním řádu nemá podle dřívějšího stanoviska ombudsmana oporu v živnostenském zákoně. Město nyní čeká na vyjádření ministerstva vnitra a je možné, že ustanovení bude zrušeno.
Valášek poukázal na to, že je nadbytečné zakazovat vyhláškou něco, co nepovoluje zákon. Pravdou však je podle něj to, že postih za tuto činnost by byl složitější. Úředníci by museli dokazovat, že reklama lidi skutečně obtěžuje.
Magistrát nadále soudí, že vyhláška je v pořádku. „Stavíme to na tom, že neregulujeme reklamu, ale nabídku a prodej zboží a služeb,“ řekla ředitelka živnostenského odboru Eva Novaková. Zákon to prý obcím umožňuje. Za porušení vyhlášky hrozí podnikatelům pokuta až 200.000 korun.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení