Slováci se o svátcích těší na české pohádky a komedie

18. 12. 2003 09:12

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Koncept Nature Positive – od myšlenky k akci

Den Země je ve společnosti Mattoni 1873 každý den, sahá od cirkularity a snižování uhlíkové stopy až k obraně biodiverzity.

Reklama
SDG

Po předvánoční nákupní horečce se mnoho Slováků těší, že o svátcích usednou do pohodlného křesla a budou koukat na oblíbené pohádky. Příběhy o princeznách, dracích či čertech lákají nejen děti, ale také dospělé. Podobně jako v minulých letech bude ve vysílání slovenských televizních stanic slyšet hodně češtiny. Mezi divácky nejžádanější pořady totiž patří o svátcích zejména české pohádky.
„České pohádky a komedie jsou zejména o svátcích velmi žádané a dosahují vysoké sledovanosti. Jedná se nejenom o klasické starší pohádky, ale také o příběhy, které byly natočeny v posledních letech,“ řekla Ivana Semjanová z televize Markíza, která nabídne třeba klasické taháky Pyšná princezna nebo Tři oříšky pro Popelku.
Podobnou zkušenost má také televize Joj, která o Vánocích, na Silvestra a na Nový rok zařadila celou řadu českých pohádek a veseloher. Diváci se mohou těšit na takové tituly jako třeba Jak se budí princezny, Princ Bajaja, Princ a večernice, Na samotě u lesa nebo Copak je to za vojáka. „České programy se nám osvědčily i loni, tak jsme na ně vsadili i letos. Diváky jsou hodně žádané a mají vysokou sledovanost,“ dodal mluvčí televize Joj Ľudovít Tóth.
České pořady ve své programové nabídce nevynechala ani veřejnoprávní Slovenská televize, která ale upřednostnila zejména domácí tvorbu. STV uvede například českou komedii Hoří má panenko nebo dokument o zpěváku Jiřím Schelingerovi. Diváci uvidí také tituly, na kterých se podíleli slovenští a čeští tvůrci jako například pohádka Tři brouci nebo seriál Tisíciletá včela.
Pro starší slovenské diváky jsou klasické české pohádky nebo komedie mnohdy nostalgickou vzpomínkou, mladší generaci si získají třeba vtipnými průpovídkami. Navíc odpadá jazyková bariéra.
„Bez pohádky Tři oříšky pro Popelku nebo některých starších českých komedií si Vánoce ani neumím představit. Mám ráda herce, humor, kostýmy. Ani je nevnímám jako české, ale jako československé, vždyť byly ještě natočeny za společného státu,“ řekla ČTK čtyřicátnice Viktória Šťastná z Bratislavy.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.