Ivan Binar v Radě ČT končí, Sněmovna ho odvolala

17. 12. 2003 09:12

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Sněmovna odvolala předsedu Obce spisovatelů Ivana Binara z Rady České televize (ČT), pro bylo 140 ze 145 přítomných poslanců. Binara odvolali na návrh místopředsedy mediální komise Petra Plevy (ODS). Pleva to odůvodnil tím, že působením v čele spisovatelské obce porušuje Binar jedno z ustanovení zákona o ČT. Stejný názor měla zjevně i většina ostatních poslanců.
Členové televizní rady podle zákona o ČT mimo jiné nesmějí zastávat funkci v politických stranách a hnutích, společenských organizacích a sdruženích ani občanských iniciativách. Nesmějí také při výkonu své funkce v radě jménem těchto organizací vystupovat nebo působit v jejich prospěch. Binar přitom podle Plevy v médiích prohlásil, že v radě je proto, aby hájil zájmy Obce spisovatelů.
„Samozřejmě, že nemám pocit, že bych porušil zákon,“ řekl Binar. A pokud ano, tak je to zákon podivný, dodal. Není si vědom toho, že by v rámci jeho funkcí vznikal nějaký střet zájmů. „Nevím, kde se střetávají zájmy české literatury a zájmy ČT,“ podotkl. Poslanci by se podle něj měli zamyslet nad tím, zda by nebyla vhodná změna zákona o ČT, případně vytvoření nového.
Podobný názor na příslušné ustanovení zákona má i předseda rady Jan Mrzena. Považuje jej za nešťastné. „Pan Binar za celou dobu působení v radě žádné lobování neprovozoval, šlo mu o kulturu jako celek,“ řekl. „Jsem velmi rád, že jsem ho mohl v radě potkat,“ uvedl a dodal, že si Binara jako člověka váží.
Binarovo odvolání podpořila drtivá většina přítomných poslanců. Proti byl jen Svatopluk Karásek (klub US-DEU).
Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) v rozpravě uvedl, že předseda spisovatelské obce se po právní stránce skutečně dostával touto funkcí do konfliktu s příslušnou pasáží televizního zákona. Řekl, že to byl on, kdo v klubu ČSSD navrhoval Binarovu kandidaturu. „Tuto věc jsem zřejmě měl prověřit,“ řekl a sněmovně se omluvil.
Taťána Fischerová (klub US-DEU) z obdobných důvodů jako Binara navrhla odvolat i předsedu rady Mrzenu a dalšího člena Jiřího Presla. Nakonec svou žádost stáhla, aby se jí nejprve zabýval volební výbor sněmovny.
Poslankyně řekla, že i Mrzena a Presl jsou v orgánech, kde by jako členové rady být neměli. Mrzena je podle ní v dozorčí radě společnosti Cheiron T, Presl ve správní radě sdružení Drop In.
Presl a Mrzena ale řekli, že žádný konflikt zájmů necítí. Mrzena uvedl, že již členem dozorčí rady obecně prospěšné společnosti Cheiron T není. I tak je přesvědčen o tom, že působení v této společnosti by z hlediska zákona střetem zájmu nebylo. V internetové verzi obchodního rejstříku ale Mrzenovo jméno v dozorčí radě Cheiron T stále figuruje.
„Den po zvolení do Rady ČT jsem rezignačním dopisem ze správní rady odstoupil,“ uvedl Presl. „Když někdo něco takového tvrdí, měl by si to nejdříve ověřit,“ dodal.
Televizní rada je tedy po dnešku jen čtrnáctičlenná. Pleva řekl, že předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyzve oprávněné instituce, aby navrhly nového kandidáta. Nominace podle současného znění zákona předkládají kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní organizace a sdružení. Z návrhů vybere sněmovna, která také může členy televizní rady odvolat.
V parlamentu je už několik měsíců návrh novely zákona o ČT, která počítá s tím, že dolní komora se o tuto pravomoc podělí se Senátem a s premiérem, případně prezidentem. O osudu této normy má ale sněmovna rozhodovat až příští rok.

HN. čtk, 17.12. 2003

Redakce MAM

Další zajímavé čtení