Internetový portál Kazaa v Nizozemsku vyhrál klíčový spor

19. 12. 2003 14:12

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Internetový portál Kazaa, který mimo jiné umožňuje sdílení hudebních souborů, v Nizozemsku vyhrál klíčový spor. Nejvyšší soud v Nizozemsku totiž zamítl stížnost sdružení Buma Stemra, které vybírá poplatky za autorská práva. Podle něj by distribuce hudby přes servery Kazaa měla být zakázána, napsala agentura Reuters.
Sdružení Buma Stemra zároveň požadovalo, aby případné budoucí verze softwaru už neumožňovaly výměnu obsahu chráněného autorským právem.
Rozhodnutí nizozemského soudu znamená pro nahrávací průmysl tvrdou ránu. Ochránci autorských práv se totiž snaží všechny sítě umožňující sdílení hudebních souborů zavřít, neboť se domnívají, že na internetu vzniká rozsáhlý černý trh s hudbou, videohrami a filmy. Stahování souborů totiž bývá zdarma.
„Vítězství portálu Kazaa vytváří důležitý precedens pro legálnost softwaru pro sdílení souborů, a to v Evropské unii i jinde,“ uvedla ve svém sdělení advokátní kancelář Bird & Bird, která portál zastupovala. Podle zakladatelů portálu je to hlavně vítězství pro internet a jeho uživatele.
Rozhodnutí soudu ve své podstatě znamená, že tvůrci softwaru, který sdílení souborů umožňuje, nemohou nést zodpovědnost za to, jak uživatelé software používají. Rozhodnutí se tedy netýká toho, jak se uživatelé rozhodnou s obsahem portálu naložit.
S hudebními piráty už si užily své především Spojené státy, kde bitva mezi uživateli internetu a hudebním průmyslem zašla tak daleko, že nahrávací firmy začaly soudně stíhat jednotlivce. Řada uživatelů, na které byla podána žaloba, hudbu z internetu stahuje právě prostřednictvím serverů Kazaa.
Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI), která se snaží hájit zájmy majitelů autorských práv, dokonce tvrdí, že lze se stíháním jednotlivců v budoucnu počítat i v Evropě.
Výzkumnáspolečnost Nilsen/NetRatings, která sleduje aktivitu na internetu, například zjistila, že nejvíce souborů se v říjnu v prostředí internetu vyměnilo v Evropě. Evropané tudíž odsunuli na druhé místo Američany, kteří jsou nelegálním stahováním souborů z internetu pověstní. Serveru Kazaa ke stahování použilo kolem 9,35 milionu Evropanů proti 8,24 milionu Američanů.
Kazaa je považována za neoddiskutovatelnou špičku mezi všemi portály, které sdílení souborů umožňují. Aktivitu na portále se snaží sledovat především nahrávací průmysl, který se z provozu na něm snaží odvodit velikost černého trhu s hudbou, videohrami a s filmy.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.