Kniha o kremelském zákulisí pobouřila vedení televize NTV

18. 11. 2003 09:11

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Vedení ruského televizního kanálu NTV zakázalo v neděli odvysílat příspěvek věnovaný nové knize moskevské novinářsky Jeleny Tregubovové Bajky kremelského kopáče (Bajki kremljovskogo diggera) ve zpravodajském pořadu Namedni. Generální ředitel NTV Nikolaj Senkevič prohlásil, že tak učinil „z úcty televize k divákům“.
„NTV není záchod, kde je místo pro hulvátství a vulgárnost. Náš kanál i program Leonida Parfjonova (autora Namedni) je příliš vytříbený a vyvážený na to, abychom se snižovali k takovému sprosťáctví,“ uvedl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy. „Rozhodně nechci dělat bezplatnou reklamu pochybnému dílu,“ uvedl. V rozhovoru pro list Kommersant odmítl jakékoli „politické pozadí“ a prohlásil, že o zákazu rozhodl sám.
Příspěvek o knize, která byla prezentována na letošním frankfurtském mezinárodním veletrhu a v Moskvě se stala bestsellerem, měl obsahovat rozhovor s autorkou a také s představiteli mocenských struktur, o nichž píše. Kanál NTV celou neděli vysílal reklamu na večerní pořad, v níž moderátor Parfjonov upozorňoval, že Tregubovová obědvala s Putinem v japonské restauraci. „Berija (šéf Stalinovy tajné policie) také zval dívky do restaurací,“ zněla ironická reklamní upoutávka.
Diváci v Moskvě však čekali na příspěvek o Tregubovové a její knize marně. Ačkoli na Dálném východě a v několika dalších vzdálených regionech, kde NTV vysílá zpravodajské pořady s několikahodinovým náskokem, byl odvysílán, v Moskvě byl zakázán. Redaktor pořadu Namedni Andrej Šilov uvedl, že vedení se rozhodlo jej stáhnout, neboť obsahoval „velmi kritické názory na události, na Putina i na celou kremelskou elitu“.
Tregubovová uvedla, že očekávala cenzuru ze strany Kremlu a byla velmi překvapená, když se NTV rozhodlo připravit příspěvek o její knize. Podle jejích slov jsou všechny televizní kanály v Rusku pod kontrolou státu. Ocenila zároveň, že Parfjonov otevřeně přiznal zákaz vysílání, tedy fakticky cenzuru. „Řekl mi, že nebude tvrdit, že se mu před vysíláním vylila na kazetu láhev pepsi,“ uvedla.
Tregubovová ve své knize vypráví osobní zážitky ze svého několikaletého působení v tzv. kremelském novinářském poolu. V letech 1997 až 2001 pracovala jako kremelská zpravodajka listů Kommersant, Izvěstija a Russkij tělegraf.
Přináší místy šokující podrobnosti z mocenského zákulisí. Týkají se mimo jiné činnosti současného i bývalého prezidenta Vladimira Putina a Borise Jelcina, šéfů prezidentského úřadu, ministrů a dalších úředníků. Tvrdí, že s jeho příchodem do Kremlu zavládl pro ruské i zahraniční novináře tvrdý režim a veškeré otázky prezidentovi musela dokonce i akreditovaným zpravodajům odsouhlasit tisková služba.
Tajemník Ruského svazu novinářů Michail Fedotov označil zákaz vysílání příspěvku o Tregubovové za „akt politické cenzury“. Uvedl, že by za to generální ředitel Nikolaj Senkevič měl být potrestán podle paragrafu o „překážení zákonné profesionální činnosti novinářů“. Ministr pro tisk Michail Lesin dal podle Tregubovové najevo, že se svou knihou „odepsala“ pro další působení v ruských médiích. Zároveň ale prý přiznal, že o něm napsala všechno pravdivě.
Vydavatelství Ad Marginem prezentovalo publikaci jako „první neoficiální knihu o Vladimiru Putinovi, nikoli jako o politikovi, ale jako o muži“. Autorka podle něj vystihla obraz „neveřejných stránek současné ruské moci“.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení