Žebříček svobody tisku podle Reportérů bez hranic: ČR dvanáctá

21. 10. 2003 08:10

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Nejhorší Severní Korea, na prvním místě shodně Finsko, Island, Norsko a Nizozemsko, Česká republika dvanáctá spolu se Slovenskem, Švýcarskem a Estonskem. To jsou údaje žebříčku svobody tisku, který v Paříži zveřejnila mezinárodní novinářská organizace Reportéři bez hranic. Pro Českou republiku znamená letošní umístění velký skok, neboť loni byla na 41. místě. V žebříčku je hodnoceno 166 zemí.
Závěry, k nimž Reportéři bez hranic došli, neudělají radost Spojeným státům, které jsou v žebříčku až na 31. místě, pokud jde o svobodu tisku na jejich vlastním území, a na 135. místě, pokud jde o jejich působení mimo jejich hranice. Organizace zde připomíná odpovědnost americké armády za smrt několika novinářů během irácké války. Podobně je tomu u Izraele. Ten je 44., pokud jde o poměry doma, ale až 146., pokud jde o palestinská území, kde podle RSF izraelské úřady opakovaně zneužívají moci proti novinářům.
Ze světadílů vychází z hodnocení nejhůř Asie – z deseti nejhorších je z této oblasti osm. Vklínily se mezi jen na předposledním místě Kuba a na 162. místě Eritrea.
Růžová není ani situace v zemích bývalého Sovětského svazu – Ukrajina je na 132., Rusko na 148. a Bělorusko na 151. místě. V případě Ruska hraje roli cenzura ve vztahu k událostem v Čečensku a vraždy několika novinářů.
Dobře vycházejí z hodnocení země Evropské unie s výjimkou Itálie (53. místo) a Španělska (42. místo). Itálie si toto hodnocení vysloužila kvůli konfliktu zájmů u Silvia Berlusconiho, který je zároveň předsedou vlády a zároveň šéfem největšího mediálního impéria v zemi, Španělsko kvůli problémům, se kterými se setkávají novináři v Baskicku.
RSF také poznamenává, že bohatství a svoboda tisku nejdou vždy pospolu. Dokumentuje to na bohatých Bahrajnu a Singapuru, které jsou v žebříčku na 117. a 144. místě, zatímco některé chudé země jsou daleko před nimi – například Benin na 29. a Východní Timor na 30. místě.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.