Registrace internetových domén levnější

3. 10. 2003 11:10

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Ceny registrací internetových domén po umožnění vstupu konkurence podle očekávání mírně klesly. Výraznějšího poklesu se uživatelé dočkali jen u poplatku za zaregistrování doménového jména, zatímco u platby za její roční správu je pokles spíše symbolický. Vyplývá to ze sdělení společností Globe Internet a Ignum, které jako jedny z prvních registrátorů oznámily nové ceny.
Zatímco dosud stála registrace nové domény 800 korun a stejnou sumu zaplatil uživatel za její roční správu, nyní Globe i Ignum nabízí registraci za 500 Kč a její údržbu za 699 korun. Komfortnější varianta u Globe je o 100 Kč v každé položce vyšší.
Registrátoři musejí při stanovení cen vycházet z velkoobchodních tarifů, které stanovilo sdružení pro správu domén CZ.NIC. Vedle 400 Kč za registraci a 600 korun za správu musí ještě platit ročně 150.000 korun za to, že mohou domény registrovat. Někteří registrátoři požadovali snížení cen, což ale CZ.NIC neakceptovalo, protože by nepokryly vynaložené náklady.
Nový systém, který umožní registraci domén u více firem, které si budou navzájem konkurovat, zavedlo CZ.NIC v polovině září. Dosud mohlo domény registrovat jen CZ.NIC. Noví registrátoři začnou fungovat 13. října. Sdružení registruje celkem 12 žádostí o statut registrátora.
CZ.NIC v současnosti eviduje kolem 160.000 internetových domén s koncovkou .cz.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.