Policisté údajně dali Nově data o devíti lidech

20. 10. 2003 14:10

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Šéf pražského odboru boje s organizovaným zločinem a jeho náměstek poskytli podle obvinění od loňského léta neoprávněně televizi Nova osobní údaje celkem devíti lidí. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by policisté informace sdělovali za finanční úplatu. „Nemáme zjištěno, že by za to brali peníze. Podezření na korupci z toho nevyplývá,“ řekl náměstek obvodního státního zástupce Prahy 1 Michal Zachystal.
Osobní motivy počínání obviněných nelze nyní objasňovat, protože ještě nebyli vyslechnuti, uvedl Zachystal. Podle něj jsou jejich výslechy naplánovány v tomto týdnu. Oba vysoce postavení policisté čelí od čtvrtka v souvislosti s výkonem služby obvinění z neoprávněného nakládání s osobními údaji a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Stíháni jsou na svobodě a hrozí jim rok až pět let vězení. Obvinění vyplynulo z dlouhodobějšího šetření Inspekce ministra vnitra, uvedl státní zástupce. Podle něj se podezření z trestné činnosti vztahuje na devět případů, respektive devět poškozených lidí. „Začalo to v létě loňského roku,“ podotkl.
Stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání zatím Zachystal neobdržel, lhůta pro jejich podání však ještě nevypršela. Obvinění dalších lidí se podle státního zástupce nechystá, nepočítá se ani s rozšířením stíhání pro jiné skutky u již stíhaných policistů. Podle některých médií obvinění předávali osobní údaje zanesené v policejních databázích redakci publicistiky televize Nova.
Obvinění policisté jsou dočasně postaveni mimo službu, odevzdali služební zbraně i průkazy, ale nadále pobírají část platu. Práci jejich bývalých podřízených, příslušníků pražského odboru boje s organizovaným zločinem, přitom aféra podle náměstka ředitele pražské policejní správy Zdeňka Janíčka nijak dramaticky nezasáhla a neparalyzovala.
„Odbor pracuje dál, okamžitě tam byl pověřen vedením jiný pracovník,“ prohlásil Janíček, který se k obvinění svých podřízených nechtěl s ohledem na presumpci neviny příliš vyjadřovat. Zároveň zdůraznil, že do policejních databází s osobními údaji se nemůže dostat každý policista. Oprávnění ke vstupu mají jen někteří z nich, zejména na vedoucích místech. „Systémově to ošetřené je, a pokud k neoprávněnému nakládání dojde, tak jde o selhání člověka, který toto oprávnění měl,“ konstatoval.
Případ již zaznamenal Úřad pro ochranu osobních údajů. Podle jeho mluvčí Hany Štěpánkové jím ale není znepokojen. Z toho, že bylo lidské selhání odhaleno, vyvozuje, že policejní databáze jsou proti zneužití dobře ochráněny, tlumočila stanovisko úřadu Štěpánková. Ochránci dat podle ní nicméně očekávají, že je bude policie o vývoji případu informovat.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.