Karel Hvížďala dostal Kischovu cenu

23. 10. 2003 09:10

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Spisovatel a novinář Karel Hvížďala dostal za svoji knihu Rozhovory na přelomu tisíciletí Cenu Egona Ervína Kische za rok 2002. „Z ocenění mám radost, Kisch se svými texty patřil v mém mládí spolu s Richardem Halliburtonem k těm osobnostem, díky nimž jsem se rozhodl pro novinářskou dráhu,“ řekl Hvížďala.
Cenu převzal v úterý od zástupců Klubu autorů literatury faktu, který ocenění uděluje. Dvaašedesátiletému autorovi ji věnoval za soubor jedenácti rozhovorů, které vedl s významnými osobnostmi české a středoevropské společnosti. „Ptal jsem se Jacquese Rupnika, Dušana Třeštíka, Karola Sidona, Karla Schwarzenberga či Jiřího Gruši, jestli se nám podaří po tisíci letech připojit střední Evropu k Západu a jaké změny nám tento krok přinese,“ popsal autor knihu.
Publikace, kterou vydalo nakladatelství Dokořán-Máj, je šestnáctou knihou rozhovorů Karla Hvížďaly. Ocenění ho potěšilo, ale dodává, že ceny příliš vážně nebere. „Dostal jsem jich už moc za Dálkový výslech, i v emigraci jsem nějaké ceny dostal. V dnešní devalvaci novinářských cen nehrozí, že by člověku příliš stoupla sláva do hlavy,“ řekl. Oceňováni by podle něj měli být spíše mladší autoři, pro které by cena mohla být inspirací do další práce.
Hvížďala je dnes externím komentátorem deníku MFDnes, spolupracuje s Českou televizí a Českém rozhlasem a byl zakládajícím šéfredaktorem časopisu Týden. Z knižně vydaných titulů je snad nejznámější zmíněný Dálkový výslech Václava Havla, oceněný řadou cen doma i v zahraničí a přeložený do více než třiceti jazyků. Rozhovor s Václavem Klausem vyšel pod názvem První zprava, Myslet zeleň světa je rozhovor s Václavem Bělohradským. Mezi další Hvížďalovy publikace patří Knížecí život Karla Schwarzenberga nebo rozhovory se zemským a pražským rabínem Karolem Sidonem Když zemřít, tak v Jeruzalémě či Červená kráva. Kromě toho Hvížďala publikoval pět próz a doma i v zahraničí mu rozhlasové stanice vysílaly řadu her.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.