Stíhání Železného nezvrátil ani výrok finančního úřadu

21. 10. 2003 09:10

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Zastavit kauzu, v níž mu hrozí až dvanáct let vězení za daňový únik, nepomohl Vladimíru Železnému ani verdikt finančního úřadu, který senátor a bývalý ředitel Novy před třemi týdny sám zveřejnil. Jak Železný tvrdí, finanční úřad řekl, že se v případě prodeje akcií CET 21, a. s., nejednalo o zastírací úkon, ale že šlo o reálnou a korektní operaci.
„Na to nemá cenu reagovat,“ řekl včera policejní rada Ondřej Starý, který má případ na starosti. Jednotlivé daňové kauzy nemůže komentovat ani finanční úřad.
I Železného spoluobvinění – zakladatelé Novy Josef Alan, Fedor Gál, Vlastimil Venclík a Peter Hunčík, který je stíhán spolu s nimi za pomoc k daňovému úniku – se brání, že neinkasovali od Železného celkem 5,1 miliónu za prodej podílů ve firmě CET 21, s. r. o., která je držitelem licence na Novu. Šlo podle nich o obchod s akciemi CET 21, a. s. A za ně podle zákona daně platit nemuseli, protože je drželi déle, než je lhůta, po níž byli od daně z obchodu s akciemi osvobozeni.
Firma CET 21, a. s., ale podle veřejně dostupných informací neměla žádný vliv na chod Novy. Právě na tom stojí podezření vyšetřovatele, že šlo ve skutečnosti o peníze za podíly v CET 21, s. r. o., které je naopak pro chod Novy zásadní.
„Je to právo vyšetřovatele návrh na obžalobu podat,“ řekl právník Roman Kvasnica, který zastupuje Alana, Gála, Hunčíka a Venclíka.
Zakladatelé Novy přišli s tvrzením, že podíly v CET 21, s. r. o., nikdy neprodali. Tím by zpochybnili vlastnické poměry v Nově. Za prodej podílů však zaplatili státu daň, ale „jen“ po 500 tisících korunách. Podle obvinění měla být daň o 53,5 miliónu korun vyšší.
Policie šetří ještě další kauzy, které se týkají bývalého ředitele Novy, dnes senátora Železného. Jde o další daňový únik, tentokrát v kauze dovozu obrazů z ciziny, a o několik pokusů o poškození věřitele, společnosti CME. Šlo vesměs o transakce, kterými Železný oddálil splacení miliardy korun, kterou po prohrané arbitráži dlužil CME. Nakonec za něj zaplatila skupina PPF. „V těchto kauzách čekám na znalecké posudky. Uzavřít je chci do měsíce,“ řekl HN Starý.

Případy, v nichž policie vyšetřuje bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného
* Daňový únik při převodu podílů v CET 21
Vladimír Železný, zakladatelé Novy Fedor Gál, Vlastimil Venclík a Josef Alan a spolu s nimi i právník Aleš Rozehnal jsou podezřelí, že ošidili stát o více než 53 miliónů korun, za pomoc k trestnému činu je stíhán také další ze zakladatelů Novy Peter Hunčík. Jde o to, zda 5,1 miliónu dolarů získali společníci v Nově od Železného za prodej akcií v CET 21 a.s. nebo podílů v CET 21 s.r.o.
* Krácení daně při dovozu obrazů
Spolu se Železným vyšetřovatel obvinil Čechoameričana George Novotného, jednalo se o nezaplacenou daň ve výši 6,8 miliónu korun. Poté, co bylo vzneseno obvinění, daň uhradili právníci Železného. Novotného policie stíhá i kvůli dalším trestným činům, ale on se v Česku nezdržuje a americké úřady byly proto požádány o právní pomoc.
* Případ Astrona Foundation
Železný tvrdí, že uzavřel zajišťovací smlouvu s lichtenštejnskou nadací, čímž se údajně pojistil pro případ prohry v arbitráži se CME. Železný tvrdí, že se dohodl s Astronou na tom, že když mu CME vrátí akcie firmy Nova Consulting (jejich nákupem CME zvýšila svůj podíl v České nezávislé televizní společnosti), odkoupí je právě lichtenštejnská nadace. Železný proto usiloval o započtení pohledávek. Policie se snaží dokázat, že šlo o pokus o poškození věřitele, firmy CME.
* Převody majetku
Železný se zbavil části majetku v odhadované hodnotě přes 200 miliónů korun převodem na firmy, v jejichž čele stanuli jeho právníci.
* Pohledávka vůči Tanzbergu
Vyšetřovatel Železného podezírá, že v roce 2001 zmenšil hodnotu svého majetku o 77 miliónů korun, když spolu s exmanželkou Martou zmenšili rozsah společného jmění o pohledávku vůči společnosti Tanzberg Mikulov ve výši přes 150 miliónů korun, každému zůstala polovina pohledávky.
* Pokus o poškozování věřitele převodem podílů v CET 21
Železný se snažil snížit svůj podíl v CET 21 až na dvě setiny procenta. To neschválila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která pak ale akceptovala snížení podílu Železného na necelých 12 procent v CET 21.

Hospodářské noviny, 21.10.2003, autor: Josef Kopecký

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.