Náklady zcela nepokryjí ani zisky z televize

15. 10. 2003 09:10

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Trojice českých zástupců v Poháru UEFA na svou účast v této soutěži finančně doplácí
Pro tři české kluby, které budou v Poháru UEFA dnes a zítra usilovat o postup do druhého kola, znamená účast na evropské scéně zvýšenou finanční zátěž. Blížící se reformu této soutěže proto zástupci Slavie, Teplic a Žižkova komentují jako nezbytnou.
Evropská fotbalová unie zavede od příštího ročníku systém základních skupin a na další období hledá nové způsoby marketinku. „Hrát Ligu mistrů a Pohár UEFA je diametrálně odlišné, vůbec se to nedá porovnávat. Pokud se klub nedostane alespoň do semifinále, je pro něj Pohár UEFA z tohoto pohledu zcela nezajímavý,“ přiznává teplický ředitel František Hrdlička. Šéf Slavie Vladimír Leška souhlasí, že z finančního hlediska není účast v Poháru UEFA lukrativní záležitostí: „Pravděpodobnost, že v něm vyděláte stejné peníze jako v Lize mistrů, je mizivá.“
Peníze do bezedných klubových pokladen tedy může přinést pouze zisk z prodeje televizních a reklamních práv. Ty pro domácí utkání nabízí klub sám, o prodej do zahraničí se pak starají marketinkové společnosti, s nimiž kluby obvykle podepisují smlouvy na delší časové období. „Klub nemá pozici, aby se na trhu s televizními právy prosadil, a to je zejména v prvních kolech velmi důležité,“ vysvětluje Vladimír Leška.
„Jenže ani tím se dnes již moc vydělat nedá, všechny televizní společnosti musí šetřit,“ doplňuje Lešku Hrdlička s tím, že záleží především na atraktivnosti soupeře. „Každý východoevropský klub si přeje za soupeře německý tým, protože ještě předloni to bylo terno. Tehdy bychom na souboji s Kaiserslauternem vydělali 25 miliónů korun, letos je to podstatně horší. Modlím se, aby na odvetu přišlo minimálně osm tisíc diváků, pak bychom alespoň pokryli všechny náklady za první kolo.“
Ještě o něco hůře jsou na tom Žižkov, který se utká s dánským Bröndby Kodaň, a Slavia Praha, jež coby nasazený tým narazila v prvním kole na Smederevo. Neznámý srbský tým zájem zahraničních televizí nepřitáhl.
Uhradit zhruba dvoumiliónové náklady za dva zápasy prvního kola přitom klubům příliš nepomohou ani prodaná televizní práva na nadcházející odvety tuzemským televizním stanicím, od nichž kluby inkasují obvykle částku pohybující se kolem půl miliónu korun.
Vyplatí se tedy vůbec účast v soutěži, která po boku nablýskané Ligy mistrů vypadá jako chudý příbuzný? „Jistě, ze sportovního hlediska je to určitě přínos. Ale aby se klub výrazně zviditelnil, musel by pohár hrát pravidelně a dosahovat v něm jen nejlepších výsledků. Pro většinu českých klubů tak zůstává největší motivací finanční zisk, který je ale v úvodu soutěže zanedbatelný,“ krčí rameny teplický ředitel Hrdlička.

Hospodářské noviny, 15.10.2003, autor: Pavel Kalouš

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.