Začala platit vyhláška o kvalitě masných výrobků
V pondělí vstoupila v platnost vyhláška, která stanoví pro určité základní masné produkty jakostní požadavky, které toto zboží musí splňovat. Cílem nového opatření je podle ministerstva zemědělství, které vyhlášku připravilo, zajistit spotřebiteli standardní kvalitu masných výrobků na celém území České republiky.
Vyhláška upravuje základní sortiment masných výrobků. Jde například o vídeňské párky, špekáčky, salámy Gothaj a Herkules, lovecký salám, šunkový salám nebo ostravskou klobásu. Předpis uvádí seznam základních surovin používaných při výrobě, popis smyslových vlastností a stanovuje i základní fyzikální a chemické parametry pro jednotlivé produkty.
Svaz zpracovatelů masa má však k vyhlášce určité výhrady. “V polovině září se sejde naše představenstvo, které je upřesní. Některé části vyhlášky ještě nejsou zcela jasné, například jak bude vyhláška kontrolována,” sdělil Svaz.
Potravinářská komora již dříve tuto vyhlášku uvítala. “Nemáme nic proti tomu, aby na trhu byly i levnější výrobky, ale měly by potom mít jiný název,” uvedl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.
Potravináři si podle něj nemohou dovolit spotřebitele klamat a ztrácet jeho důvěru. Komora se proto snaží, aby podobné kvalitativní standardy byly stanoveny i u dalších výrobků. “Podobný návrh je připraven například u ovocných šťáv,” dodal Camplík.
-čtk-
Podobné zprávy
Tescu bude v Česku šéfovat Katarína Navrátilová
Obrat e-shopů byl prvním kvartálu o 16 miliard korun vyšší než loni
