Stravování mimo domov: Jak a kde se nejčastěji stravujeme?
Výzkum stravování
V průběhu června a července 2003 byl pod hlavičkou společnosti Data Servis – Informace, realizován poměrně ojedinělý výzkum týkající se návštěvníků restauračních zařízení. Projekt probíhal na výběrovém souboru 1146 respondentů a průřezově kopíroval sociodemografickou strukturu obyvatelstva ČR ve věku od 15 do 64 let. Jeho cílem bylo popsat a typizovat návštěvníky restauračních zařízení, získat informace o jejich rozhodování a chování v provozovnách, o jejich postojích ke značkám v rámci svých návštěv apod. V neposlední řadě jsme získali informace o skladbě a struktuře stravování mimo domov. Následující řádky přinášejí několik pohledů na posledně zmiňovanou oblast:
Co všechno sníme a vypijeme v průběhu jednoho pracovního dne a kde? Nejčastěji uváděnou konzumací v průběhu pracovního dne je oběd, který si dopřeje 97,8 % všech dotázaných, přičemž největší procento z nich (48,5 %) obědvá ve stravovacím zařízení v zaměstnání, popř. ve škole.
31,1 % respondentů toto “hlavní jídlo” dne konzumuje doma. Zbytek respondentů chodí obědvat do restauračních zařízení (resp. gastronomických provozoven).
Zhruba 97 % respondentů večeří a naprostá většina z nich (91,3 %) přirozeně doma, po 4,5 % potom v práci nebo v restauracích. Kromě snídaní a svačin je potom další nejčastěji uváděnou konzumací káva. Přes 39 % respondentů pije alespoň jednu kávu denně. Pivo ve všední dny si dává 9,8 % všech respondentů, 86,6 % z nich “zaskočí” na pivo do své oblíbené hospůdky.
Konzumace o víkendu
Co se týká víkendových konzumací, zde u obědů převažuje v 91 % domov jako místo konání oběda. Na oběd do restaurace “vyráží” o víkendu 6,9 % respondentů. Procento respondentů, kteří o víkendu večeří, se oproti všedním dnům velmi mírně snižuje (95,9 %). Naopak více než dvojnásobný počet respondentů (oproti všedním dnům) – 11,1 % – večeří mimo dům v restauracích. O víkendu třikrát více (4,6 %) respondentů než
v týdnu “přiznalo” konzumaci zákusku či dezertu po obědě.
Obědy mimo domov
Kolik nás stojí měsíčně obědy snězené mimo domov? Do 300 korun utratí měsíčně za obědy 33 % respondentů. Za částku nepřevyšující 500 korun se měsíčně naobědvá dalších 30,1 % respondentů. Od 500 do 1000 korun za své obědy zaplatí 23,3 % dotázaných. Okolo 1000 Kč vydává měsíčně za obědy přes 13 % respondentů.
Na otázku, zda zaměstnavatelé přispívají svým zaměstnancům na obědy, odpovědělo kladně 48,4 % všech dotázaných. Příspěvku na kávu a čaj se “dočkalo” 9,1 % dotázaných, minerálky, vodu či jiné nealko nápoje “sponzoruje” 11,6 % zaměstnavatelů našich respondentů.
Pavlína Macháčová
Autorka pracuje ve společnosti
Data Servis – Informace.