Přehrávače DVD má v ČR 190.000 lidí

24. 9. 2003 13:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Přehrávače DVD, nosiče digitálního záznamu obrazu a zvuku, si v České republice koupilo za necelých šest let již 193.195 lidí. Doma si mohou přehrávat celkem více než 1,5 milionů disků, které si za dobu jejich prodeje v ČR koupili. V posledních letech výrazně klesá cena přístrojů i disků, a lidé si proto obojí kupují stále více.
„Prodej disků za letošní rok by mohl překročit milion, což by bylo více, než za období let 1998 až 2002 dohromady,“ řekl dnes novinářům Pavel Borowiec ze společnosti DVD Group.cz.
Zatímco v roce 1998 se přehrávač v Česku prodával za 20.000 korun, dnes stojí kvalitní značkový 2500 korun a neznačkový 1500 korun. Přehrávačů se za prvních osm měsíců tohoto roku prodalo téměř tolik, jako za celý loňský rok. Odborníci předpokládají, že by se jich za celý rok 2003 mohlo prodat až 135.000 a přístroj by tak doma mělo 250.000 lidí.
Distribuční firmy dnes v ČR uvádějí na trh měsíčně 45 filmů na DVD, před Vánocemi je to přes 50 titulů měsíčně. Na podzim se filmoví fanoušci mohou těšit na dlouho očekávaný druhý díl trilogie Pán prstenů. Budou se prodávat i snímky Matrix Reloaded, Johny English, Solaris, Frida, Přeber si to znovu, Chyť mě, když to dokážeš, Kruh či Nebe. Z české produkce si lidé budou moci koupit na DVD Kameňák nebo Nudu v Brně. Distributoři nechtějí prozradit, co připravují na listopad a prosinec, kdy zájem diváků pravděpodobně ještě poroste.
Dvacítku nejprodávanějších filmů na DVD v Česku vede bezkonkurenčně první díl série Pán prstenů, který si doma může promítat přes 38.000 lidí. Na druhém místě je Matrix, o třetí a čtvrté se dělí dva filmy s Harry Potterem a pátý je snímek Gladiátor. V první desítce je z českých filmů jen Tmavomodrý svět na osmém místě, jedenácté jsou Pelíšky a patnáctí Rebelové.
V České republice je nyní k dispozici 1716 filmů na DVD discích. Více než 80 procent z nich je amerických, které jsou opatřeny českým dabingem. Deset procent nabídky tvoří české filmy. K divákům se v České republice podle Borowiece dostane stejné množství padělků jako regulérně prodávaných titulů.
V Severní Americe se od roku 1998 do srpna letošního roku prodalo 1,8 miliardy DVD titulů a přehrávače ve Spojených státech a Kanadě vlastní 67 milionů lidí.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.