Policie odložila oznámení na Válovou z Media Observatory

9. 9. 2003 09:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Prezidentka Media Observatory Irena Válová se podle policie nedopustila trestného činu, když na únorovém zasedání parlamentní komise pro sdělovací prostředky zveřejnila obsah e-mailové korespondence týkající se sporu Mediaprintu s některými vydavateli periodického tisku. „Policejní rada případ odložil,“ řekla dnes ČTK státní zástupkyně.
Trestní oznámení na Válovou podal v zastoupení nejmenovaného klienta advokát Radek Pokorný. Připojil se k němu také ředitel vydavatelství Ringier Tomáš Böhm, který proti odložení podal stížnost. „Pan Böhm trvá na tom, že jeho práva byla poškozena,“ uvedl mluvčí Ringieru Miloš Růžička. Dodal, že stížnost Böhm podal jako fyzická osoba. Stížností se nyní bude zabývat státní zástupkyně. Válová již v dubnu na trestní oznámení reagovala tím, že zveřejnění korespondence bylo oprávněné.
Spor Mediaprintu s vydavatelstvími VLP, Ringier, Mafra a později i Sanoma a Europress se rozhořel loni poté, co Mediaprint v krátkém rozmezí obdržel od vydavatelů výpovědi, což mělo firmu údajně zlikvidovat. Mediaprint je jediným konkurentem PNS, kterou vlastní právě vydavatelé. Své výpovědi odůvodnili obavami z postupu Mediaprintu, který v případě VLP v západních Čechách ze dne na den odmítl 80 procent objednaného nákladu distribuovat. Kauzou se zabýval antimonopolní úřad, který v srpnu rozhodl, že výpověď smluv Mediaprintu a přechod k PNS byl v pořádku.
Kauzou se opakovaně zabývala parlamentní komise pro sdělovací prostředky. Na jejím jednání 7. února Válová zveřejnila e-mailové zprávy, jež byly podle Pokorného založeny ve spise, který v této věci vedl Úřad na ochranu hospodářské soutěže.
„Irena Válová ani Media Observatory nemá v předmětné věci procesní postavení účastníka, jemuž je přiznáno právo do spisu nahlížet, stejně tak nebyla autorem ani adresátem uveřejněných e- mailových zpráv,“ zdůvodnil v dubnu trestní oznámení Pokorný. Podle něj se tak mohla dopustit trestného činu porušování tajemství dopravovaných zpráv či poškozování cizích práv.
Válová na únorovém jednání komise počínání antimonopolního úřadu kritizovala. Vytkla mu, že zastává protichůdné postoje. Jeho ředitele Josefa Bednáře obvinila z toho, že bojkotuje právo. Zmínila se o tom, že Bednář v minulosti působil v PNS. Válová také naznačila, že existují kontakty lidí působících ve vydavatelstvích a distribuci tisku s politiky. Někteří se loni údajně setkali s náměstkem vicepremiéra Jaroslavem Burešem a s ministrem vnitra Stanislavem Grossem. Organizace Media Observatory, která mimo jiné monituje dodržování etiky v médiích, se kvůli kauze obrátila se stížností na Evropskou komisi.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.