Mediální rada bude jednat o digitalizaci a sporu Novy s Dostálem

23. 9. 2003 09:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání bude na svém úterním až středečním zasedání jednat o návrzích změn vládní koncepce digitalizace vysílání v České republice či o sporu mezi televizí Nova a ministrem kultury Pavlem Dostálem. Celkem má na pořadu jednání 34 bodů, mimo jiné i koncepci rozvoje elektronických médií. Informoval o tom mluvčí mediální rady Pavel Barák.
V případě koncepce rozvoje elektronických médií by rada měla provést konečnou redakci a poté ji předat Stálé komisi pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny, jež ji o zpracování koncepce požádala. K závěru se chýlí i připomínkování vládní koncepce digitalizace vysílání.
Podobně jako na agendě minulých setkání, ani na tomto zasedání nebude chybět spor mezi Dostálem a televizí Nova. Tentokrát se ale role obrátily. Dostál si nestěžuje na Novu, respektive vlastníka její vysílací licence CET 21, ale televize se ohrazuje vůči Dostálovým stížnostem. Žádá radu o ochranu před neoprávněnými zásahy třetích osob do vysílání. Právo na svobodné a nezávislé vysílání garantuje médiím legislativa. Do obsahu programů lze zasahovat pouze na základě zákona a v jeho mezích, uvádí mediální zákon.
Ministr Novu v rámci svých svých stížností, které zaslal radě, opakovaně kritizoval za odvysílání neobjektivních informací. Reportáže se týkaly právě Dostálova ministerstva. Rada v souvislosti s tím CET 21 upozornila, že porušila zákon, když nerespektovala ministrovo zákonné právo na odvysílání odpovědi.
Vůči této interpretaci mediálního zákona se poté Nova ohradila ve svém pořadu Střepiny, kde se k problému ve prospěch komerční televize vyjadřovali i šéfredaktoři dalších médií. Také reportáží ve Střepinách se bude rada na základě právní analýzy svého úřadu zabývat.
Televizí Nova se bude rada zabývat i v dalším bodě. Bývalá servisní firma televize, společnost ČNTS, spolu se svou mateřskou firmou CME, podaly podnět k zahájení správního řízení s Novou, respektive CET 21, kvůli odvysílání neúplných a zkreslujících informací v Televizních novinách 7. srpna. Nova tehdy informovala o jejich snaze iniciovat arbitráž s CET 21 ve Vídni.
Rada rovněž projedná stížnost Sdružení průvodců na reportáž v České televizi či podezření sociologa Jaromíra Volka na podprahové sdělení ve vysílání ČT2. Mediální rada se bude zabývat i reklamním spotem na nábytek Jena odvysílaným v rádiích. Rada pro reklamu spot podle Baráka označila za závadný, jelikož uráží romskou menšinu. Mediální rada by měla rozhodnout i o prodloužení licence rádia Faktor.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení