Přes 30 potravinářských společností zejména z řad zpracovatelů mléka a masa obdrželo značku Klasa, která je určena mimořádně kvalitním potravinářským výrobkům. Ocenění přitom mohou získat pouze výrobky se stoprocentním podílem národní práce.
Mezi další kritéria pro udělení značky Klasa patří splnění stanovené spotřeby tuzemských surovin, která u mléčných, masných, drůbežích a mlynářských výrobků, těstovin, chleba a pečiva činí 90 procent. Vysoké nároky jsou kladeny i na kvalitu a bezpečnost potravin, přičemž žadatel musí být držitelem certifikátu ISO nebo certifikátu systému kritických bodů.
Mezi první oceněné výrobky se zařadily produkty od tatranek s lískooříškovou náplní, které vyrábí a.s. Opavia – LU, až po třeboňského kapra nebo sváteční ležák z a.s. Rodinný pivovar Bernard. Mezi oceněnými firmami je deset mlékáren, a to od těch největších jako jsou Madeta a Olma, až po menší výrobce jako jsou Jaroměřická mlékárna či Miltra z Městečka Trnávky. Značku získalo také osm masokombinátů a tři zpracovatelé drůbeže.
Ocenění má podpořit kvalitní české potravinářské podniky a požádaly o něj už další firmy. Žádost podle ředitele Jiřího Bočka podal například pivovar Budějovický Budvar.
-čtk-