Na Big Mac vydělávají Pražané 42 minut

21. 8. 2003 11:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Průměrný Pražan si na jeden hamburger Big Mac vydělá za 42 minut. Musí tak na něj pracovat o více než půl hodiny déle než obyvatelé některých amerických velkoměst. Vyplývá to ze studie švýcarské banky UBS.
O něco hůře než Pražané jsou na tom obyvatelé Bratislavy, kteří musí kvůli jednomu Big Macu v práci strávit 54 minut. Obyvatel Budapešti si na tento hamburger vydělá za 43 minut a obyvateli Varšavy to trvá o pouhou minutu déle.
V amerických městech Chicago, Miami a Los Angeles stačí kvůli koupi jednoho Big Macu strávit v práci pouhých deset minut a stejně na tom jsou i obyvatelé japonského Tokia. Ve Vídni se na hamburger vydělává čtvrt hodiny a v Berlíně o minutu déle.
Srovnání prostřednictvím hamburgeru Big Mac jsou u ekonomů oblíbená, protože se z nich dá dobře odvodit parita kupní síly různých měn. Big Mac se totiž po celém světě prodává v prakticky nezměněné podobě, takže by jeho cena měla být podle teorie parity kupní síly všude stejná, píše UBS ve  studii.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení