Ministr Dostál si zase stěžuje na Novu

7. 8. 2003 09:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Ministr kultury Pavel Dostál se znovu obrátil na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se stížností na komerční televizi Nova kvůli odvysílání neobjektivních informací. Podle Dostála Nova neobjektivně informovala o výsledku jednání rady o ministrově stížnosti na Novu, respektive na majitele vysílací licence televize CET 21. Oznámila to mluvčí ministerstva Kateřina Besserová.
Rada ministrovu stížnost projednávala před týdnem, kdy také rozhodla o zaslání upozornění Nově, že v několika případech porušila zákon, když neoddělila hodnotící komentáře od informací zpravodajského charakteru.
Nova se ještě týž den v Televizních novinách proti Dostálově stížnosti ohradila, na druhou stranu však uvedla, že rozhodnutí rady respektuje. Zároveň vyjádřila obavu, zda se Dostálův postup nestane precedentem a rada nebude zahlcena stížnostmi těch, kteří se budou cítit poškozeni kritickými reportážemi v médiích.
„Podle ministra se Nova záměrně dopustila hrubého zkreslení výsledku jednání Rady a navíc znovu opakovala lživé tvrzení na adresu ministerstva kultury,“ uvedla Besserová. Ministr také Novu obvinil, že se nerozpakuje požívat své vysílání jako propagandistický nástroj ve svých sporech s RRTV či Poslaneckou sněmovnou.
Mluvčí televize Nova Petr Kostka řekl, že ministrovu stížnost komentovat nebude, protože relevantním partnerem pro Novu je rada. Dodal, že sám ministr potvrzuje oprávněnost obav Novy, že se spustí lavina stížností.
Dostál se ve své nové stížnosti odvolává na analýzu společnosti InnoVatio, podle níž měla reportáž obsahovat zavádějící tvrzení o vysoké částce, kterou mělo ministerstvo kultury vynaložit na projekt vybudování Metodického centra konzervace při Technickém muzeu v Brně.
Nova se měla také zpronevěřit objektivitě tím, že korektnost svých postojů doložila vlastním zpracováním záležitosti v Televizních novinách z 19. dubna. Pasáž ze svých dubnových Televizních novin pak měla Nova použít jako argument proti Dostálově stížnosti.
V červnové stížnosti na Novu Dostál uváděl, že v pořadech Televizní noviny, Střepiny a Volejte řediteli odvysílala zavádějící a nepravdivé informace. Reportáže se většinou tematicky dotýkaly Dostálova ministerstva, v případě Volejte řediteli se Dostálovi nelíbilo informování dnes už odvolaného šéfa Novy Vladimíra Železného o sporu státu s firmou CME.
Rada minulý týden také Nově udělila třičtvrtěmilionovou pokutu za podvečerní odvysílání filmu Kongo, který mohl narušit mravní vývoj mládeže. Nova se proti této části verdiktu podle Kostky odvolá.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.