Mediální rada bude jednat o ČT, Nově a HBO2

27. 8. 2003 08:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dnes bude jednat o stížnosti ministra kultury Pavla Dostála na televizi Nova, překročení reklamního času Českou televizí a udělení licence kanálu HBO2. V úterý se totiž radní k těmto bodům nedostali.
Členové rady 26. srpna probírali jen organizační body. Dále se zabývali například žádostí rádia Bonton DJ o přidělení kmitočtu v Táboře. Žádost však rada zamítla. Rozhodla, že pokud kmitočet úspěšně zkoordinuje Český telekomunikační úřad, vypíše na něj licenční řízení. V tomto duchu by rada podle svého mluvčího Pavla Baráka chtěla postupovat i v dalších podobných žádostech. Cílem je otevřít možnost získání kmitočtů co nejvíce zájemcům, a zajistit tak programovou rozmanitost.
Rada také uložila svému úřadu, aby jí předložil přehled správních rozhodnutí o zvyšování výkonů přidělených kmitočtů za posledních několik let. Členové rady mají totiž podle mluvčího podezření, že provozovatelé žádají z opatrnosti nejdříve o nižší výkony, a později o jejich zvýšení. Vyšší výkon pak třeba získá provozovatel, který by jinak v licenčním řízení, která se na vyšší výkony standardně vypisují, nedostal, dodal Barák.
Členové rady se ve středu seznámí s Dostálovou, v pořadí již druhou stížností na Novu. Dostálovi se nelíbily informace, které Nova odvysílala jako reakci na upozornění rady. Ta komerční televizi na základě první ministrovy stížnosti vytkla, že porušila zákon, když ve zpravodajství neinformovala objektivně, čímž porušila zákon.
I kdyby rada shledala v příspěvku Novy pochybení také tentokrát, neuloží zřejmě podle Baráka televizi pokutu. Nova totiž reakci odvysílala dříve, než jí bylo upozornění rady doručeno. Navíc upozornění obsahovalo lhůtu, ve které rada Nově ukládala závadu odstranit.
V záležitosti překročení vysílacího času vymezeného na reklamu Českou televizí se řízení podle Baráka chýlí k závěru a je možné, že rada rozhodne. Jistá pravděpodobnost uzavření řízení je i v případě žádosti HBO Česká a Slovenská republika o udělení licence pro kanál HBO2, který by firma chtěla od poloviny září zdarma poskytovat předplatitelům kabelového kanálu HBO.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.