Bývalý ruský mediální magnát propuštěn v Řecku na kauci

29. 8. 2003 12:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Řecká justice rozhodla o propuštění bývalého ruského mediálního magnáta Vladimira Gusinského na kauci. Gusinskij byl zatčen minulý týden v Aténách na základě ruského zatykače. Kauce činí 100.000 eur a Gusinskij nesmí opustit Řecko.
O propuštění zadrženého zažádali ve čtvrtek jeho právníci. Ti namítali, že zatykač není platný kvůli politickému tlaku, který Moskva vyvíjí na Atény, aby Gusinského vydaly, i kvůli současnému konfliktu mezi ruskou vládou a některými ruskými podnikateli.
„Zatykač není platný, protože jeho případ již byl souzen ve Španělsku“ před dvěma roky, řekl jeden z Gusinského právníků. „Španělská justice tehdy rozhodla, že Gusinského nevydá, a odmítla všechna obvinění vůči němu,“ dodal.
Řecká vláda až dosud neobdržela oficiální žádost Moskvy o vydání Gusinského, obviněného v Rusku z finančních podvodů.
Ruská generální prokuratura však v pátek oznámila, že oficiální žádost o Gusinského vydání podá příští týden. Mluvčí prokuratury řekl, že se příprava dokumentů zpozdila kvůli překladu do řečtiny.
Až aténský soud obdrží ruskou dokumentaci, rozhodne, zda Gusinského vydá. Ten tvrdí, že je obětí perzekuce ze strany Kremlu. Gusinskij, který podporoval bývalého prezidenta Borise Jelcina, v prezidentských volbách v roce 2000 přešel na stranu opozice a podporoval kandidáty proti Putinovi.
Do rozhodnutí soudu, které může podle právníků trvat až tři měsíce, nesmí Gusinskij opustit řecké území a musí se podvolit policejním kontrolám.
Padesátiletý Gusinskij, bývalý majitel mocné mediální skupiny Media-Most, k níž patřila i známá televizní stanice NTV, je obviněn z toho, že ruský stát připravil o 250 milionů dolarů. Gusinskij emigroval do Izraele a v Rusku se již více než dva roky neobjevil.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.