Smrt Davida Kellyho je vyčítána i BBC

21. 7. 2003 08:07

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.

Reklama
SDG

Pravděpodobná sebevražda zbrojního experta a poradce ministerstva obrany Davida Kellyho, který se vyjadřoval kriticky k zářijové vládní zprávě o iráckých zbraních, neznamená problém jen pro britskou vládu či ministerstvo obrany. Kritika míří i na veřejnoprávní televizní a rozhlasovou stanici BBC, která má s kabinetem již dlouho spory kvůli Iráku. Vedení stanice teprve včera přiznalo, že Kelly byl v reportáži, kritizující Blairovu zářijovou zprávu o iráckém nebezpečí jako zveličenou a přehnanou, hlavním zdrojem informací. Předtím to odmítala s poukazem na právo chránit své zdroje. „Věříme, že jsme informace, které náš reportér získal od Davida Kellyho, interpretovali přesně,“ prohlásil šéf zpravodajství BBC Richard Sambrook. V květnové reportáži, kterou Tony Blair označil za nepravdivou, BBC uvedla, že premiérovo okolí text o iráckých zbraních, připravený zpravodajskými službami, „vylepšilo“ s cílem získat podporu veřejnosti pro útok na Irák. Ve vládní zprávě se tak podle BBC objevila neprověřená informace, že Saddám je schopen odpálit na Evropu raketu dlouhého doletu do pětačtyřiceti minut od vydání rozkazu. David Kelly v úterý při slyšení před parlamentním vyšetřovacím výborem řekl, že reportér BBC v reportáži prezentoval řadu informací, které neměl od něj. Domníval se proto, že nebyl hlavním či jediným zdrojem BBC. S tvrdou kritikou britské veřejnoprávní stanice vystoupil o víkendu poslanec za Konzervativní stranu Robert Jackson. Vedení BBC vyzval k odstoupení. „Je jasné, že řetězec událostí, které vedly až ke smrti Kellyho, odstartovala BBC,“ prohlásil předseda parlamentní komise pro kulturu, média a sport Gerald Kaufman. List Sunday Times ovšem naznačil, že k sebevraždě Kellyho dohnalo chování ministerstva obrany a úterní výslech v parlamentu, kde byl podroben tvrdé kritice. Zbrojní expert listu Sunday Times údajně řekl, že ministerstvo porušilo slib, když zveřejnilo, že to byl on, kdo v BBC kritizoval vládní zprávu o iráckých zbraních, a dovolilo, aby jeho jméno prosáklo do tisku. Další list Mail on Sunday uvedl, že informaci pustila do médií šéfka tiskového odboru ministerstva Pam Teareová.

Hospodářské noviny, 21.7.2003, autor: (man)

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.