Ředitelem České televize zvolen Jiří Janeček

16. 7. 2003 10:07

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Související články:
– Chtěl bych Českou televizi probudit, říká Janeček
– S čím uspěl Jiří Janeček před Radou ČT
– Kdo je Jiří Janeček
– Jiří Janeček, šestý generální ředitel ČT a jeho předchůdci
– Jak kandidáti na ředitele ČT přesvědčovali radní

Generálním ředitelem veřejnoprávní České televize se stal dosavadní šéf zpravodajství ČT a moderátor hlavní zpravodajské relace ČT Události Jiří Janeček. Ve výběrovém řízení porazil ve druhém kole volby dvojici spolufinalistů Jaroslava Hykla a Michala Prokopa. Od 15 radních dostal celkem 11 hlasů, o jeden více než potřeboval. Pro Prokopa hlasovali čtyři radní, pro Hykla nikdo.
Již v prvním „semifinálovém“ kole volby vypadl prozatimní ředitel Petr Klimeš, který získal pouhých pět hlasů. Neuspěl ani Richard Medek (6 hlasů), Vít Novotný a Jana Kasalová (oba po 2 hlasech).
Volbou končí funkční období prozatímního šéfa Petra Klimeše, který televizi vedl od loňského listopadu, kdy rada odvolala z funkce Jiřího Balvína.
Janeček je od roku 1998 už šestým ředitelem ČT. Balvínova nástupce se členové rady snažili vybrat již počátkem roku, volba se ale koncem února ocitla na mrtvém bodě, když nejúspěšnější účastnice konkurzu Jana Kasalová získala jen osm hlasů místo potřebných deseti.
Nově zvolený šéf televize, který už Události moderovat nebude, uvedl, že jeho prioritou bude zlepšit motivaci pracovníků televize. S tím by mělo ruku v ruce jít omlazení a oživení tváře veřejnoprávního média.
Šéf Rady ČT Jan Mrzena uvedl, že pokud Janeček splní svá předsevzetí, která před radou při své kandidatuře prezentoval, a bude pokračovat v restrukturalizaci nastartované prozatímním managemetem, mohl by být dobrým ředitelem.
Mediální odborníci hodnotí Janečkovo zvolení jako krok správným směrem. Shodují se v tom, že nově zvolený šéf ČT by mohl být schopen odolávat případným politickým tlakům, které na něj mohou být v budoucnu vyvíjeny. Rozcházejí se již ale v názoru na to, zda je pro veřejnoprávní televizi prospěšné, že ji povede člověk, který vzešel z jejího středu.
Do tendru se původně přihlásilo 34 lidí, čtyři zájemce rada vyloučila hned na počátku kvůli formálním nedostatkům v přihláškách. Sedm postupujících vybrala před čtrnácti dny.

-tot, zem, man, čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení