České noviny a časopisy jsou k dostání v Chorvatsku, Řecku a Itálii

8. 7. 2003 14:07

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Puma s Fotbalovou asociací České republiky představily nové dresy

Puma ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky slavnostně představila dresy národního týmu pro nadcházející 2 období, ve kterých si mimo jiné reprezentanti zahrají letošní Euro.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Deníky Blesk, MF Dnes, Lidové noviny a Hospodářské noviny, a časopisy Týden, Květy a Story, si Češi v době dovolených mohou koupit v největších chorvatských, řeckých a severoitalských letoviscích. Český tisk je tam k dostání především v novinových stáncích, někdy i přímo v rekreačních střediscích. Informoval o tom Petr Cuce, ředitel firmy CZ Press, která tisk vyváží.
Deník Právo, který je třetím nejprodávanějším českým deníkem, se s firmou CZ Press na podmínkách vývozu zatím nedohodl, uvedl Otakar Hodek z oddělení distribuce Práva.
Faktorem omezujícím větší rozmach letních dodávek českých titulů do zahraničí jsou podle ředitele CZ Pressu především vysoké náklady na dopravu. Ty se přirozeně promítají do ceny, která je pro čtyři české deníky v létě v zahraničí shodná.
V Chorvatsku za výtisk deníku čeští turisté zaplatí v přepočtu téměř třicet korun, v Itálii a Řecku jsou noviny ještě o 11 korun dražší. Časopisy stojí v Chorvatsku přes 60 korun, v Itálii a Řecku se ceny pohybují kolem 80 až 90 korun. Nevýhodou také je, že deníky prodávané ve stáncích zahraničních letovisek jsou vzhledem k prodlevě způsobené dopravou vždy z předchozího dne.
Zájem o české noviny v zahraničních letoviscích je přesto rok od roku větší, tvrdí Cuce. Nejdynamičtějším trhem je podle něj Chorvatsko s meziročním nárůstem obratu asi 30 procent. CZ Press vyváží do přímořských letovisek noviny v období od konce června do poloviny září. Firma s letním vývozem deníků začala v roce 1999, časopis Týden poprvé do prázdninových středisek dodávala loni, Květy a Story přibyly letos.
„Prodeje samozřejmě závisejí na popularitě jednotlivých destinací a chuti českých turistů trávit dovolenou v zahraničí,“ podotkl Cuce. Žebříček prodávanosti je i v létě v zahraničí podle ředitele obdobný jako celoroční v tuzemsku, v čele tedy stojí Blesk s MF Dnes. Snahou CZ Pressu je dosahovat vráceného počtu výtisků 50 procent, dodal šéf firmy.
Do Chorvatska tak o prázdninách každý den prostřednictvím vývozce putuje celkem 4000 výtisků deníků, do severní Itálie 600 až 700, a do Řecka asi 1000 až 1100 kusů denně. Celkové náklady tří časopisů nabízených v jednotlivých zemích se pohybují ve stovkách, uvedl.
S deníkem MF Dnes se mohou čeští turisté setkat ale i v dalších destinacích. Vydavatel MF Dnes, a.s. Mafra, podle svého oddělení distribuce spolupracuje také s cestovními kancelářemi Alexandria a Fischer. Alexandria prodává MF Dnes v informační kanceláři v Primorsku, k dispozici je deník ještě v několika dalších destinacích Bulharska. Zákazníci Fischera mají deník k dispozici ve vybraných hotelích třinácti zemí.
Po celý rok jsou MF Dnes, Blesk, Lidové noviny a Hospodářské noviny standardně k dostání v největších městech na Slovensku a v Německu. Do Německa noviny vozí CZ Press, dodávky na Slovensko zajišťuje společnost PressMedia. Ta kromě deníků na Slovensko dodává i asi 95 procent českých časopisů, řekl ČTK její obchodní ředitel Richard Hladík. Právo na Slovensko celoročně dováží firma Magnet Press Slovakia a v Německu je deník k dispozici jen předplatitelům, uvedl Hodek.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.