Veletrhy Brno přesunou zisk 68,7 mil.Kč na úhradu minulých ztrát

16. 6. 2003 11:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.

Reklama
SDG

Čistý zisk 68,7 milionu Kč a výnosy přes 1,7 miliardy korun vykázala za loňský rok akciová společnost Veletrhy Brno. Po odvodu 3,4 milionu korun do rezervního fondu firma použije zisk na úhradu ztrát minulých let. Rozhodla o tom valná hromada společnosti, jež schválila i účetní závěrku za rok 2002, který byl první hospodářsky ucelený po fúzi s BVV.
Celkovou ztrátu, vzniklou fúzí Veletrhů Brno a tehdejší BVV k 1. listopadu 2001, odhadl člen představenstva společnosti Egbert Zündorf na 400 milionů Kč. Jde především o úroky z úvěrů za dobu, než fúze začala platit a firma tedy nevykonávala žádnou činnost. Brněnský podnik pronajal loni téměř 376.500 čtverečních metrů čisté výstavní plochy, což představuje zhruba 62procentní podíl na českém a více než 30 procent na trhu středoevropských zemí.
Společnost loni uspořádala 40 veletržních akcí, z toho dvě v Praze. V premiéře to byl veletrh Sport Life, který letos doplní Caravaning Brno. „Prioritou stále zůstává internacionalizace veletrhů,“ zdůraznil generální ředitel firmy Jiří Škrla. Počet zahraničních návštěvníků přitom stále roste – loni stoupl o půl procenta na 6,4 procenta z více než jednoho milionu lidí.
Akcionáři schválili i převzetí veškerého jmění jedné z osmi dcer firmy, a. s. World Trade Center Brno. Veletrhy Brno se tak v rámci restrukturalizace stanou nástupnickou společností s cílem zjednodušit administrativu a snížit náklady celé skupiny.
Počet vystavujících firem loni meziročně mírně vzrostl na 10.296 přímých a 2490 zastoupených společností, které přijely z 54 zemí. Nejúspěšnější akcí s výnosy 387 milionů korun byl loni Mezinárodní strojírenský veletrh, dále Autotec, trojice IBF, SHK a Urbis a také Invex. Na veletrh počítačové techniky přišlo také nejvíce lidí, a to celkem 148 tisíc.
Letos hodlá firma podle Škrly dále posilovat svou pozici na výstavním trhu a využít spolupráce s německou Messe Düsseldorf. V plánu je třicet akcí v šestnácti termínech a otevření nového pavilónu F. Zeměmi přednostního zájmu jsou Rakousko, Slovensko, Německo a Polsko. Ekonomický plán počítá s hrubým ziskem sedmnáct milionů při výnosech 1,564 miliardy Kč.
„Do roku 2005 plánujeme rozšířit oborový záběr o sklo a také sklářské technologie pro stavebnictví,“ uzavřel ředitel.
A. s. Veletrhy Brno provozuje areál o rozloze 650.000 metrů čtverečních se šestnácti pavilony. Majoritním vlastníkem je z 56,6 procenta Messe Düsseldorf, blokační minoritu necelých 32 procent drží město Brno. Společnost se 621 zaměstnanci eviduje celkový majetek téměř 2,8 miliardy korun.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.