MF má dva měsíce na odvrácení arbitráže o TV3

27. 6. 2003 08:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Necelé dva měsíce má ministerstvo financí na odvrácení hrozící arbitráže se společností European Media Ventures (EMV), která za zmařenou investici do televizní stanice TV3 požaduje od českého státu miliardu korun. Právního zástupce, který by se měl o smír s EMV pokusit, teprve vybírá. V současné době jeho výběr vrcholí, řekla mluvčí MF Eva Nováková. První jednání s EMV by se mělo konat v červenci.
V polovině srpna vyprší šestiměsíční lhůta na nalezení smíru, která se počítá od tzv. oznámení o existenci sporu. To doručila firma EMV na ministerstvo v únoru. V případě, že se EMV s ministerstvem nedohodne, hrozí arbitráží.
Dosud ministerstvo podle Novákové shromažďovalo podklady. O spolupráci při odvrácení hrozící arbitráže požádalo také Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta na zasedání v tomto týdnu rozhodla, že se bude záležitostí zabývat její úřad i rada sama na následujících setkáních, řekl její mluvčí Pavel Barák.
EMV tvrdí, že v letech 1999 až 2002 investovala do TV3, ze které se později stala televize Galaxie, kolem 500 milionů korun. EMV vlastnila servisní firmu televize, společnost RTV Gemma, která zkrachovala. Požadovanou miliardovou částku označila za tržní hodnotu televize.
Spor vznikl převodem licence TV3 z fyzické osoby Martina Kindernaye na jeho firmu RTV Galaxie. Mediální rada tehdy měla ještě možnost nechat licenci převést na lucemburskou společnost KTV, kterou Kindernay sice vlastnil, ale neměl v ní žádná práva. Rada se proto rozhodla pro RTV Galaxii. To se nelíbilo EMV, podle níž měla být licence převedena na KTV.
Kindernay naopak označil kauzu, kterou vyvolala lucemburská EMV, za snahu hojit si svůj podnikatelský neúspěch. Zpochybnil také jí uváděnou výši investice EMV do TV3. Televizi Galaxie loni prodal GES Media Holdingu, který je zároveň vlastníkem TV Prima.
Česká republika na mediálním poli nedávno jednu arbitráž prohrála, a to se společností CME. Český stát musel firmě za zamřenou investici do televize Nova v květnu zaplatit 10,7 miliardy korun. Kvůli vzniku arbitráže se CME byla odvolána i předchozí mediální rada, kterou od května nahradili noví členové.
Spor týkající se TV3 se ale od sporu se CME liší. EMV totiž investovala pouze do servisní organizace televize a nebyla podobně jako CME v případě Novy přímo provázána na licencovanou společnost nebo osobu.
-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.