Dva evropské novináře odsoudil laoský soud k 15 letům vězení

30. 6. 2003 08:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Dva evropští novináři a jejich americký tlumočník byli laoským soudem odsouzeni k 15 letům vězení mj. za „bránění výkonu moci“. Jak připomíná agentura AFP, trojice byla zatčena v červnu v Laosu během natáčení reportáže.
Soud se konal v severolaoském městě Phonesavanh (175 kilometrů severovýchodně od laoské metropole Vientiane) a trval pouhé dvě a půl hodiny. Novináři byli shledáni vinnými v tom, že bránili policii v práci a že nelegálně drželi zbraně a výbušniny.
Zatím není jasné, zda budou mít možnost se proti rozsudku odvolat.
Nezávislý belgický novinář Thierry Falise (46), francouzský fotograf a kameraman Vincent Reynaud (38) a Naw Karl Mua, americký tlumočník laoského původu byli zatčeni 4. června v severovýchodní laoské provincii Xiengkhouang. Právě natáčeli reportáž o kmeni Hmong, k němuž patří i tlumočník. Malá část tohoto horského etnika zůstala věrná povstalcům, kteří se staví proti komunistické vládě Laosu.
K zatčení došlo den poté, co podle oficiálních zdrojů se pod rouškou tmy střetli povstalečtí Hmongové a vesničané. Jeden strážník přitom byl zabit.
Spolu s trojicí byli zadrženi ještě čtyři Laosané, z nichž se jednomu podařilo utéci. I tato skupina byla odsouzena k 15 letům vězení.
Všech sedm bylo také odsouzeno k zaplacení 11 milionů kipů (asi 1000 dolarů) každý jako kompenzace pro rodinu oběti. Oba Evropané a Američan byli po přelíčení odvezeni neznámo kam.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.