Do křesla šéfa ČT chce usednout 34 lidí

23. 6. 2003 17:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

O post generálního ředitele České televize ve znovu vypsaném řízení projevilo zájem 34 kandidátů. Přihlášky obdržela Rada České televize, která bude šéfa veřejnoprávního média vybírat. Řekl to místopředseda rady Ladislav Miler. Seznam zájemců rada zveřejní na svém středečním zasedání, dodal.
Počet účastníků se ještě může snížit, rada se podle Milera bude ve středu zabývat čtyřmi přihláškami, které možná nemají všechny formální náležitosti. Rada také na středečním zasedání rozhodne o harmonogramu volby.
Účast ve výběrovém řízení ČTK potvrdila favoritka předchozího tendru a bývalá programová ředitelka televize Prima Jana Kasalová. Prostřednictvím tiskového mluvčího televize Richarda Klatovského odevzdání přihlášky potvrdil i současný prozatímní ředitel České televize Petr Klimeš.
Také další účastník konkurzu zrušeného počátkem června, režisér a dramaturg Otakar Kosek, odevzdání přihlášky potvrdil, stejně jako zpěvák a moderátor Michal Prokop. Přihlášku odevzdal i Jiří Franc, který se spolu s Kasalovou probojoval do druhého kola. Kasalové chyběly ke zvolení dva hlasy, když pro ni hlasovalo osm členů rady.
Bývalý šéf České televize a kancléř prezidenta Václava Havla Ivo Mathé se naopak soutěže nezúčastní. Požádal totiž radu o bližší informace k hospodaření a současné situaci ČT. Ty podle něj potřebuje každý zájemce o funkci, aby mohl vypracovat záměr řízení televize. Rada mu je ale neposkytla s odkazem na rovné podmínky pro všechny účastníky soutěže.
Nově přihlášku do soutěže podal Jiří Janeček, který je v současné době pověřený vedením zpravodajství televize.
Podle informací ČTK se do řízení přihlásil také pracovník České televize Richard Medek. Přihlášku podle zdroje odevzdali i bývalý zaměstnanec televize Vít Novotný, bývalý předseda Rady České televize Vladislav Kučík a novinář Martin Komárek, kteří se také účastnili minulého tendru.
Rada vyhlásila druhé výběrové řízení na generálního ředitele 11. června. V předchozím prosincovém tendru se jí nepodařilo šéfa veřejnoprávního média zvolit. Rada proto počkala na květnovou obměnu třetiny svých členů a vypsala konkurz nový. Česká televize nemá stálého ředitele od listopadu, kdy byl odvolán Jiří Balvín.
Do prosincového tendru se původně přihlásilo 51 uchazečů. Jedenáct z nich však tehdy rada vyřadila pro nedostatky v přihláškách.
O vítězi nové soutěže by měly rozhodnout především jeho odborné předpoklady a zkušenosti, podobně jako v minulé soutěži. Zájemci musí mimo jiné předložit třístránkový projekt řízení televize na své šestileté funkční období.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.