Alkohol jen přes pult? Podnikatelé jsou proti
Státní úředníci se snaží v boji proti alkoholismu prosadit opatření, které má výrazně ztížit prodej alkoholu. Návrh příslušného zákona už projednává Poslanecká sněmovna. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že kdyby se alkoholické nápoje prodávaly jen v některých obchodech – a to jen formou pultového prodeje – omezí se jejich dostupnost například mládeži. Mnozí výrobci nápojů i obchodníci ale považují návrh za nesmyslný. “Spotřeba alkoholu se tím neomezí. A pro nás to znamená zvýšení nákladů na zavedení pultového prodeje – stejně jako třeba předchozí návrh úředníků na prodej balených koblih,” prohlásil Petr Vyhnálek, ředitel obchodní sítě Globus. Ministerstvo ovšem trvá na svém. “Přibývá mladistvých závislých na alkoholu. Proto navrhujeme prodávat lihoviny, víno i pivo jen ve speciálních prodejnách, na vyhrazených místech v supermarketech či v prodejnách potravin jen přes pult, tedy s obsluhou,” řekl mluvčí úřadu Mario Böhme. Podnikatelé navíc poukazují na to, že zákon už dávno zakazuje mladistvým alkohol prodávat. “Neberme si příklad třeba ze Švédska, které prodej omezuje. Známé výlety Švédů za alkoholem do zahraničí spíše jejich zdraví zhoršují – nárazové pijáctví je horší než standardní konzumace,” řekl Pavel Vajčner, ředitel firmy Znovín Znojmo. “Zavést omezení prodeje i pro víno je úplný nesmysl. Mírnou konzumací vína se přece spíše bojuje proti nadměrné spotřebě lihovin,” dodává. Vladimír Steiner, prezident Unie výrobců lihovin a výrobní ředitel největší české likérky Stock Plzeň, také oponuje. “Byli jsme iniciátory tohoto záměru. Nechtěli jsme ale alkohol odstranit třeba z Pražské tržnice, ale z tržnic u hranic nebo ze stánků u silnic. Tam se prodává alkohol nelegálně, daňové úniky možná ročně přesahují dvě miliardy korun. Pokud by se však pivo a víno ve stáncích mohlo prodávat a lihoviny ne, obrátí se zákon proti nám,” stěžuje si Steiner. Stanislav Bernard, spolumajitel humpoleckého pivovaru Bernard, varuje, že opatření by nejen omezilo prodejní prostor, ale zúžilo by i nabízený sortiment a zvýšilo prodejní cenu. “Vyšší náklady by obchodník přenesl buď na výrobce, nebo na zákazníka,” řekl Bernard s tím, že více nepříjemné by to bylo pro menší pivovary – větší a silnější výrobci by byli ve výhodě. Udržet si široký sortiment by podle něj vyžadovalo více prodavačů, kteří by alkohol tímto způsobem prodávali. Proti pultovému prodeji jsou i někteří poslanci vládní sociální demokracie. “Bylo by to přílišné omezení zejména pro venkov – tam speciální prodejny potravin nejsou,” konstatoval předseda zemědělského výboru sněmovny Ladislav Skopal.
Hospodářské noviny, 13.6.2003, autor: Martin Mařík, Tomáš Kňourek
Podobné zprávy
