„Veřejné dražby 2000 – 2003“ pod taktovkou České asociace dražebníků a Sybase ČR

19. 5. 2003 07:05

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Projekt Demagog.cz spustil kampaň s cílem bojovat proti šíření dezinformací v České republice. Mottem „Dezinformace nás mohou zasáhnout více, než si myslíme“ se projekt snaží zdůraznit naléhavost osvěty veřejnosti o rizicích, která pro společnost čím dál více představují dezinformace.

Reklama
SDG

Společnost Sybase ČR, s.r.o., místní zastoupení společnosti Sybase Inc., předního poskytovatele softwarové infrastruktury a integrace, uspořádala ve spolupráci s Českou asociací dražebníků 13. května 2003 setkání věnované problematice veřejných dražeb, na níž se diskutovalo převážně o novelizaci „Zákona o veřejných dražbách“, projektu Centrální adresa a plánovanému rozvoji veřejných dražeb v roce 2003.
Zákon o veřejných dražbách (zák.č. 26/2000 Sb., dále jen ZVD) nabyl účinnosti dne 1. května 2000. Za dobu jeho tříletého využívání jak v oblasti dražeb dobrovolných, tak i nedobrovolných byla získána velká řada zkušeností a poznatků s uplatňováním „staronového institutu prodeje a řešení pohledávek“.
V mnoha ohledech zákon splnil naděje v něj vkládané a v mnoha případech předčil očekávání. V oblasti nedobrovolných dražeb ale stále čeká na své naplnění. Praxe prověřila, že zejména dobrovolné dražby mají velký význam, především pro zpeněžování konkursních podstat. ZVD v převážné většině ustanovení tomuto účelu plně vyhovuje a je nutno pouze některá ustanovení doplnit či upravit. Do 2.6.2003 bylo na Centrální adrese celkem evidováno 10 240 dražeb, které se týkaly téměř 33 miliard draženého majetku. Ač se jedná o poměrně velké množství dražeb, pouze necelých 12 % se týkalo dražeb nedobrovolných, které by měly především řešit pohledávky našich finančních institucí.
Úprava nedobrovolných dražeb, jakkoli ze strany některých subjektů kritizovaná, se také projevila jako velmi pozitivní, zejména pro řešení práv zástavních věřitelů, jejichž pohledávky vznikly v období od r. 1992 do roku 2000. Řada dlužníků začala s věřiteli komunikovat a snažit se plnit své závazky. V mnoha případech již vlastní upozornění o záměru provést dražbu nedobrovolnou či zveřejnění dražební vyhlášky přimělo dlužníka k tomu, aby došlo k narovnání mezi ním a věřitelem.
Je pozitivní, že v letošním roce podíl nedobrovolných dražeb vzrostl na úroveň 43% všech dražeb, což by mohlo napovídat tomu, že ve stále větší míře dochází k uspokojení aspoň části pohledávek zajištěných zástavními právy v rozsahu několika stovek miliard vzniklých v letech 1992 až 2000. Je to i argument proti hlasům, které navrhují oslabit či dokonce zrušit právní úpravu nedobrovolných dražeb v ZVD.
Česká asociace dražebníků, která sdružuje na 130 koncesovaných dražebníků s podílem téměř 50% na trhu dražeb, jejímiž členy jsou největší čeští dražebníci, a která je největším profesním živnostenstvem v této oblasti, iniciovala několikaměsíční diskusi k novele ZVD a svůj návrh novely zákona předala v lednu 2003 na MMR, které provádí veřejnou kontrolu dražeb.
Jelikož má ZVD výrazně „procesní charakter“, stanovuje řadu pojmů a postupů, které jsou nutné pro provedení dražby. Proto i navrhované změny mají zdánlivě tuto podobu. Avšak o to větší je jejich dopad na provádění dražeb, na jejich neplatnost, či vleklé soudní spory.
Prvním doplňkem v návrhu novely je zavedení dražeb na Internetu, jak je obvyklé v celém světě. Vstupem ČR do EU bude pohyb služeb a zboží zcela běžný, a proto najde tato forma dražeb své opodstatnění.
Velkým problémem je skládání dražebních jistot ve velkém objemu až do zahájení dražby. Novela navrhuje stanovisko, že dražebník může stanovit ukončení lhůty pro složení dražební jistoty maximálně však 24 hodin před zahájením dražby. Novela dále posiluje roli navrhovatele dražby – částka 200 tis. Kč musí být uhrazena ihned po skončení dražby, částka vyšší než 5 miliónů Kč do 30 dnů, a to i pro dobrovolnou dražbu.

V oblasti nedobrovolných dražeb se navrhují změny týkající se zúžení prostoru pro napadení dražby žalobou na její neplatnost. Současně s navrhovanými změnami právní úpravy veřejných dražeb se navrhuje provést změny i v právních úpravách s oblastí dražeb souvisejících. Tyto další změny jsou nezbytné nejen pro dotvoření vazeb na oblast veřejných dražeb, ale i z jiných důvodů, což zejména platí o změně právní úpravy zajišťovacího převodu práva.
–konec–

O společnosti Sybase, Inc.
Sybase, Inc., jedna z největších softwarových společností na světě. Do produktového portfolia firmy Sybase patří technologie pro podnikové portály, vysoce výkonné databázové servery, komplexní podniková řešení zejména v oblasti mobilních řešení, datových skladů a nástrojů k vývoji aplikací pro e-Commerce. Produkty a profesionální služby Sybase jsou pravidelně vyhodnocovány nezávislými analytiky jako jedny z nejprogresivnějších v oboru informačních technologií. Mezi zákazníky patří nejvýznamnější společnosti z oblasti finančních služeb, průmyslu i veřejné správy. Akcie společnosti Sybase jsou kótovány na burze NYSE v USA. Více informací o společnosti Sybase naleznete na internetové adrese http://www.sybase.com.

O společnosti Sybase ČR, s. r. o.
Sybase ČR, s. r. o., je předním dodavatelem softwarové infrastruktury, aplikačního softwaru a IT služeb. Sybase ČR působí zejména v České republice, kde zastupuje společnost Sybase, Inc., a v celém regionu střední a východní Evropy, kde zastupuje společnosti Informatica a Oncontact. Více informací o společnosti Sybase ČR naleznete na webových stránkách http://www.sybase.cz.

Kopie této tiskové zprávy je k dispozici na stránkách společnosti Sybase ČR
a portálu pro novináře www.PRnet.cz.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Projekt Demagog.cz spustil kampaň s cílem bojovat proti šíření dezinformací v České republice. Mottem „Dezinformace nás mohou zasáhnout více, než si myslíme“ se projekt snaží zdůraznit naléhavost osvěty veřejnosti o rizicích, která pro společnost čím dál více představují dezinformace.