Soud rozhodne, zda Česko zaplatí CME

14. 5. 2003 17:05

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Švédský odvolací soud by měl ve čtvrtek vydat rozhodnutí o tom, zda Česká republika skutečně zaplatí společnosti CME 10,5 miliardy korun. Výrok soudu by si obě strany sporu, tedy právníci českého státu i CME, měly ve Švédsku vyslechnout v 11:00, řekl mediální zástupce CME Michal Donath.
O zaplacení desetimiliardového odškodnění za to, že Česká republika neochránila investici CME do televize Nova, rozhodli arbitři letos v březnu. Česko však u odvolacího soudu pro střední Švédsko požaduje prohlášení neplatnosti již první fáze arbitráže z roku 2001, kdy dva ze tří rozhodců dospěli k závěru, že země investici CME neochránila.
Český arbitr Jaroslav Hándl tehdy nepodepsal rozhodnutí dvou ostatních arbitrů a vydal vlastní stanovisko. Tribunál podle něho jednal v neprospěch české strany. Porušoval prý zásadu nestrannosti, rovnosti prostředků a řádného zákonného procesu ve vztahu k České republice.
Podle švédského právníka Andrease Sundéna, který je zodpovědný za vedení soudního protokolu, přitom soud až v samotném rozsudku stanoví, zda se proti němu bude možné odvolat. Zatím se zdá být pravděpodobné, že rozhodnutí odvolacího soudu pro střední Švédsko může být pro obě strany verdiktem definitivním. Odvolání by totiž mohlo směřovat jen k Nejvyššímu soudu ve Stockholmu, který by je ovšem přijal a projednal jen tehdy, kdyby byl případ profesně natolik závažný, že by mohl zásadně ovlivnit budoucnost švédské právní praxe.
Částku, kterou má ČR zaplatit, již ministerstvo financí začátkem dubna deponovalo na účet ve švédské pobočce Deutsche Bank. Podle dohody ministerstva financí se CME tak dluh státu přestal narůstat o úroky. Do té doby se totiž podle rozhodnutí arbitrů dlužná částka denně zvyšovala asi o dva miliony Kč. Pokud soud rozhodne v neprospěch ČR, uvolní banka částku automaticky ve prospěch CME. Pokud Česká republika u odvolacího soudu uspěje, dostane deponovanou částku zpět.
Vláda se již začala připravovat také na situaci, kdyby u švédského soudu neuspěla. Schválila proto změnu rozpočtu. O 10,5 miliardy korun, které má stát zaplatit CME, by se měl zvýšit jeho celkový letošní schodek. Zákon ještě musí přijmout parlament.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.