Šéfredaktor Corriere della Sera odstoupil

30. 5. 2003 15:05

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Šéfredaktor nejvlivnějšího italského deníku Corriere della Sera Ferruccio De Bortoli rezignoval na svou funkci. Redaktoři deníku se obávají, že na něj byl vyvíjen politický tlak. Vydavatel novin ale tvrdí, že důvody jsou osobní. Uvedla to agentura Reuters.
Vydavatelská společnost RCS Mediagroup uvedla, že funkce šéfredaktora se nově ujme Stefano Folli přímo z novin. Folli je v Itálii uznávaným politickým komentátorem. „Rozhodnutí potvrzují a zdůrazňují autonomii a nezávislost Corriere della Sera,“ řekl šéf RCS Mediagroup Maurizio Romiti.
Novináři deníku ale ve čtvrtek zveřejnili otevřený dopis, kde Bortoliho podpořili a vyjádřili mu plnou důvěru. Vydavatele naopak vyzvali, aby se bez konzultace do vedení novin nevměšoval. Dopis apeloval na nezávislost novin a vyzval k ochraně listu před politickým vlivem.
V Itálii už se několik dní spekuluje, že Bortoli musel čelit tlaku za to, že deník Corriere della Sera byl značně kritický ke krokům vlády premiéra Silvia Berlusconiho. Ten je teď před soudem kvůli podezření, že uplácel italské soudy. Berlusconi ale všechna obvinění popírá.
Folli je považován za jednoho z novinářů s nejstřízlivějším pohledem a svou nezávislost prokázal i při hodnocení Berlusconiho soudních případů a dalších tématech. Podle agentury Reuters ale téma politického tlaku na média v Itálii existuje od doby, kdy se Berlusconi stal premiérem.
-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.