Debata o prohrané arbitráži kvůli Nově v Senátu nebude

23. 5. 2003 09:05

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Veřejné slyšení o příčinách prohrané arbitráže s firmou CME v kauze televize Nova se v Senátu neuskuteční. Senátor Martin Mejstřík (za Cestu změny) neprosadil debatu, v níž by politici i odborníci hovořili o pravidlech pro provozování soukromého televizního vysílání v ČR. Horní komora parlamentu tak poprvé ve své historii odmítla uspořádat veřejné slyšení, které je jejím výsadním právem.
Mejstřík se nevzdává a zřejmě se pokusí iniciovat veřejnou debatu ještě jednou. Návrh uspořádat slyšení o problematice soukromého televizního vysílání narazil již na minulé schůzi Senátu, tehdy i nyní se proti němu postavil senátorský klub ODS. „Říká se do třetice všeho dobrého,“ řekl senátor ČTK.
Mejstříkův návrh neprošel kvůli nedisciplinovanosti senátorů někdejší čtyřkoalice. V době hlasování bylo přítomno jen 43 z 81 senátorů, pro schválení slyšení chyběly čtyři hlasy. „I nepřítomnost je postoj,“ komentoval neúčast svých kolegů Mejstřík. Proti konání debaty byli hlavně občanští demokraté spolu s oběma přítomnými sociálními demokraty a jedním komunistou. Senátor a bývalý ředitel televize NOVA Vladimír Železný (za hnutí Nezávislí) se hlasování nezúčastnil.
Na veřejném slyšení měli poslanci, senátoři, členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, právníci a mediální odborníci diskutovat o chybách, které vedly k prohrané arbitráži. Stát již zaplatil deset miliard korun společnosti CME za to, že ji v roce 1999 Železný odřízl od televizní stanice Nova.
Mejstřík argumentoval tím, že slyšení by se netýkalo jen Novy, ale obecně pravidel televizního vysílání soukromých stanic a odpovědnosti státu. Účastníci diskuse na půdě Senátu měli podle jeho představ nejen bilancovat dosavadní vývoj v této oblasti, ale především nastolit další směr v mediální legislativě.
Senátoři naopak podpořili iniciativu své kolegyně Daniely Filipiové z ODS, aby se 10. června konalo veřejné slyšení o dopadech zákonu o sociální pomoci. Lidovec Jiří Stodůlka se ještě předtím vyjádřil skepticky o smyslu podobných akcí – například diskuse o soudcích v Evropské unii se zúčastnili jen tři zástupci horní komory. Jiní řečníci ale smysl slyšení hájili s tím, že mnozí senátoři se jich sice nezúčastní osobně, ale to neznamená, že je výsledky nezajímají.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.