Bloomberg zavádí devizové transakce

21. 5. 2003 13:05

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Americký poskytovatel mediálních informací Bloomberg uzavřel kontrakt s makléřskou firmou EBS, jejímž prostřednictvím umožní klientům provádět transakce na devizových trzích. To je parketa, kde má silné postavení britský Reuters, pro kterého by to mohlo znamenat problém. Reuters hrál mezi zpravodajskými agenturami a poskytovateli finančních informací dlouho prim, v poslední době už ho ale začal předhánět Bloomberg. Reuters je však dosud silný právě v segmentu poskytování finančních služeb bankám, dealerům a dalším subjektům z tohoto oboru. Bloomberg bude s pomocí společnosti EBS nabízet odběratelům službu EBS Trader, což bude obchodní síť, která umožní jednoduché obchodování na devizových trzích. Akcie konkurenční společnosti Reuters na zprávu reagovaly poklesem o pět procent a z britského indexu FTSE si vedly nejhůře. „Reuters má obavy z toho, že v současném prostředí se nedají zvyšovat tržby. I když investiční banky už dokončily snižování nákladů, nemají náladu více utrácet,“ podotkl analytik makléřské společnosti JP Morgan Nigel Cobby. „Jakýkoliv růst konkurence tak nemůže být (pro Reuters) dobrou zprávou,“ dodal. Bloomberg uvedl, že službu EBS Trader spustí v rámci aplikace Bloomberg Professional od konce třetího čtvrtletí letošního roku, píše agentura Reuters.
Reuters expandoval hlavně v osmdesátých a devadesátých letech a přes nynější problémy patří ve svém oboru ke špičce. V poslední době už ale na trhu nekraluje a jeho zástupci přiznali, že větší tržní podíl patří Bloombergu. V prvním čtvrtletí jeho podíl činil 43 procent, podíl Reuters se pohyboval kolem 39 procent. Výkonnost akcií Reuters patří na londýnské burze za poslední rok k nejhorším a jejich kurz klesl o 80 procent. Analytici firmu obviňují, že si nedokázala vydobyté renomé udržet a své aktivity zanedbávala i v době, kdy se jí dařilo. Experti jsou přesvědčeni, že Reuters tak jen bezbolestně předal žezlo někdejšímu nováčkovi, společnosti Bloomberg.
Akcie firmy Reuters v roce 2000 vystoupily na 16,45 libry, což bylo jejich maximum. V současné době se ale prodávají asi za 1,50 GBP. Nejen z těchto důvodů akcionáři kritizují výši prémií, které pobírají šéfové. Prémiová složka platu výkonného ředitele Toma Glocera loni činila 612.000 liber, tedy asi 970.000 dolarů.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.