Senát možná na veřejném slyšení projedná kauzu arbitráže Novy

17. 4. 2003 20:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Senát by se mohl zabývat situací kolem státem prohrané arbitráže s firmou CME v kauze televize Nova a možná iniciovat zákon umožňující vymáhání úhrady škody. Senátní výbor pro lidská práva navrhuje, aby koncem května na téma arbitráže horní komora uspořádala veřejné slyšení.
Senátor Martin Mejstřík (Cesta změny) nevylučuje, že ze slyšení by mohl vyjít i návrh umožňující státu případné vymáhání miliardové škody po držiteli licence na vysílání televize Nova, společnosti CET 21.
„Samozřejmě i toto může být tématem slyšení,“ řekl dnes Mejstřík ČTK. Nyní to totiž vypadá, že republika bude muset zaplatit CME více než deset miliard korun za znehodnocení její investice do Novy. Podle Mejstříka by se slyšení mělo zabývat tím, jak problém okolo vysílání vznikl, i tím, jak se podobných chyb do budoucna vyvarovat.
O tom, zda se slyšení bude konat, rozhodnout senátoři na květnové schůzi. Mejstřík dnes navrhl, aby se o slyšení hlasovalo ještě na současné schůzi, aby se mohlo konat 28. května. To ale zablokoval klub ODS. Jeho místopředseda Vladimír Kulhánek to objasnil tím, že Mejstřík podal návrh náhle a bez přípravy. Pokud ale ODS zjistí, že bude na slyšení zajištěné rovnoměrné zastoupení účastníků, ODS konání akce asi podpoří, řekl ČTK.
Kauza uvedené arbitráže hýbe českou politickou scénou. Unionistka Hana Marvanová v úterý ve sněmovně neuspěla s návrhem, který měl státu obecně umožnit, aby se náhrady za prohranou arbitráž, či aspoň její části soudně domáhal.
Poslanci kvůli arbtitráži počátkem dubna odvolali radu pro vysílání. Vládní politici tvrdí, že dlouhodobě pracovala špatně, a přičítají jí odpovědnost právě i za prohranou arbitráž se CME. Koalice soudí, že rada měla hlavně v období krize kolem Novy v roce 1999 jednat tak, aby CME nakonec nezůstala odříznuta od této stanice. V roce 1999 se ředitel Novy a nyní senátor Vladimír Železný se CME ve zlém rozešel. Tato zahraniční společnost nakonec ztratila na televizi vliv, zůstala tedy i bez zisků z této komerční stanice.
Případ televize je také předmětem zájmu policie, Senát nedávno zbavil Železného senátorské imunity, aby ho mohla policie trestně stíhat.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.