Češi přišli na chuť vínu, méně pijí lihoviny
Češi mají v rostoucí oblibě víno, jehož spotřeba zvolna stoupá. Loni činila 16,2 litru na hlavu za rok proti 13,5 litru v roce 1989. Naopak lihoviny popíjejí stále méně. Zatímco do roku 1999 byla jejich konzumace poměrně stabilní kolem deseti litrů na hlavu ročně, v posledních třech letech zvolna klesala na loňských zhruba 8,8 litru, vyplývá z odhadů Unie výrobců lihovin.
Nejvíce však obyvatelé České republiky holdují pivu, jehož tuzemská spotřeba loni stoupla o čtyři litry na 160 litrů na hlavu. Stále tak je nejvyšší na světě. Například v sousedním Německu byla spotřeba předloni 123 litrů na osobu ročně a v Irsku 125 litrů. Nad stovkou byli také Rakušané se 107 litry na hlavu.
“My si myslíme, že ten trend je pro nás bohužel klesající,” řekl prezident Unie výrobců lihovin Vladimír Štajner. Důvodem je přitom podle něj mimo jiné jednostranný pohled na zdravotní vliv lihovin, kdy je rozšířen a například i ministerstvem zdravotnictví prezentován názor o jejich negativním dopadu na zdraví.
Producenti sdružení v unii loni vyrobili 576 tisíc hektolitrů lihovin, což je zhruba stejně jako v roce předchozím. Dalších asi 100 tisíc hektolitrů nabídky na domácím trhu představuje záporné saldo zahraničního obchodu a stejný objem podle Štajnera produkují výrobci mimo unii. Zbývající objem do 900 tisíc hektolitrů, na které je odhadován tuzemský prodej, představuje černý trh, dodal.
Tuzemská výroba piva loni podle definitivních údajů stoupla asi o 1,7 procenta na 18,177 milionu hektolitrů. Negativní vliv přitom měly srpnové záplavy, které zbrzdily loňský příznivý vývoj. Celoroční produkce vína dosahuje v ČR asi půl milionu hektolitrů při více než dvojnásobné spotřebě. Ta je tak kryta z velké části dovozem.
-čtk-
Podobné zprávy
Měření sledovanosti se musí změnit, shodují se manažeři. Domluví se? Jak?
V marketingu se více soustředíme na značku
