Američané si v reklamě posvítí na firmy z daňových rájů

9. 4. 2003 13:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Americké reklamní agentury se prostřednictvím televizních spotů chystají upozornit na firmy, které přesouvají sídlo do takzvaných daňových rájů. Chtějí tak apelovat na zažitý patriotismus a upozornit na chování podniků, které se v době války vyhýbají placení daní. Agentury chtějí zpochybnit patriotismus takových společností, což dají najevo pomocí záběrů, kde budou američtí vojáci bojovat v Iráku. K tomu bude agitovat hlas, že vojáci riskují život za Ameriku, zatímco řada firem se vyhýbá placení daní, když je vláda potřebuje nejvíce.
Vysílání reklamních spotů s touto tématikou prosadila skupina daňových poplatníků, která si říká Bermudský projekt. Mnoho firem z USA totiž daní své příjmy právě na Bermudách. Skupina chce tímto způsobem přinutit Kongres, aby přijal legislativu, která by firmám zakázala přesouvat sídla do daňových rájů.
Americké firmy většinou přesunou sídlo do některého daňového ráje, avšak naprostou většinu svých aktivit včetně pracovní síly ponechají na území Spojených států. Takový postup je známý jako „podniková inverze“ a firmy při něm ušetří miliony dolarů, uvedla agentura AP.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.