Shell stojí o síť čerpadel Total

11. 3. 2003 00:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Rozložení sil na tuzemském trhu s pohonnými hmotami se již brzy opět může změnit. Společnost Shell totiž jedná s firmou TotalFinaElf o možném převzetí sítě čerpacích stanic, kterou nyní tvoří třiatřicet pump. Shell by se pak stal třetím největším maloobchodním prodejcem motorových paliv v Česku.
„Jednáme s více firmami o možných akvizicích, jednou z nich je i TotalFinaElf. Bližší informace se zatím nedají poskytnout,“ uvedl provozní ředitel Shell ČR Vladimír Vacek. „Tuto otázku nebudu komentovat,“ řekl šéf firmy TotalFinaElf ČR Jiří Hrdý. Podle informací HN se na celé transakci pracuje již delší dobu a měla by být dokončena v horizontu několika týdnů.
Shell k tomuto kroku nutí rozhodnutí německého antimonopolního úřadu, který firmě sice v Německu povolil fúzi se sítí čerpacích stanic DEA, ale s tím, že se části pump zbaví. Jedná se přibližně o tři sta benzínek. Shell tedy hledá o možnosti výměnných obchodů, kdy například Total získá část jeho sítě v Německu, ale obětuje tuzemský trh. Shell/DEA již loni na podzim prodal čtyřicet pump v Bavorsku rakouskému koncernu OMV.
„V Česku se snažíme o neustálé rozšiřování sítě, je to podle našeho názoru perspektivní region. Lokalit pro výstavbu nových čerpadel je ale již v tuzemsku velmi málo, proto musíme využívat akvizice,“ informoval Vacek.
Právě Shell v roce 2000 získal na českém trhu 21 stanic DEA, a to výměnou za vlastních 45 stanic v Německu včetně doplatku. Na začátku loňského roku pak převzal i čtyři benzínky od firmy Avanti.
Shell patří v Česku mezi nejúspěšnější a nejziskovější prodejce pohonných hmot. V roce 2001 hospodařil se ziskem 620 miliónů korun, tržby dosáhly 13,5 miliardy korun. V současnosti vlastní 104 pump, zabývá se i velkoobchodem, je také distributorem leteckého paliva, olejů či maziv. Firma do svého rozvoje v zemi již investovala přes pět miliard korun, přímo zaměstnává 160 lidí.
Francouzská firma TotalFinaElf v tuzemsku obchoduje s pohonnými hmotami, oleji, leteckými palivy a asfalty.
Hospodářské noviny, 11.3.2003, autor: Tomáš Kńourek
Kolik firmy vlastní v tuzemsku čerpadel (k 31. 12. 2002)

Benzina 312
Čepro 174
Pap Oil 122
OMV 121
Shell 102
Agip 73
Aral 66
Robin Oil 65
Jet (Conoco) 49
Slovnaft 40
Esso 35
TotalFinaElf 33

Pramen: ČAPPO

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.