Ochranné svazy chtějí půjčovat CD v knihovnách za 30 korun týdně

5. 3. 2003 10:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Ochranné autorské svazy, které jednají s knihovnami o výši poplatku za půjčování hudebních nosičů, změnily své požadavky. Třicet korun, které původně chtěly vybírat za jedno CD a den, nyní navrhují vybírat za sedmidenní zápůjčku. Knihovníci zatím nechtějí nový návrh komentovat, protože oficiálně stanovisko ochranných svazů neznají.
Zástupci Ochranného svazu autorského, Dilie a Intergramu se dohodli v pondělí večer. Jejich stanovisko tlumočil ředitel Intergramu Martin Mařan. Intergram vystupuje i jménem dvou zbylých institucí.
Třicet korun za jednodenní zápůjčku CD by podle knihovníků bylo srovnatelné s komerčními videopůjčovnami. Hudbu, na rozdíl od filmu, si ale zájemce potřebuje přehrát několikrát.
Ochranné svazy považují knihovny za jeden ze zdrojů hudebního pirátství a půjčování CD chtěly původně zcela zakázat. První cenový návrh by ale podle knihovníků přímo vybízel k ilegálnímu kopírování.
Podle nového návrhu návštěvník knihovny zaplatí 30 korun za týdenní výpůjčku jednoho CD, jedna kazeta na týden vyjde na 20 korun a gramofonovou desku může mít týden doma za deset korun. Denní poplatek za půjčení CD tak vychází na 4,30 koruny.
Podmínkou je ochranná lhůta devět měsíců od vydání nosiče v ČR, přičemž v této lhůtě mohou knihovny nové nosiče zpřístupnit zájemcům prezenčně, doplnil Mařan. Nynější tříměsíční ochrannou lhůtu svazy původně navrhovaly prodloužit na rok.
Dosavadní smlouva o půjčování mezi knihovnami a autorskými ochrannými svazy vypršela v únoru. Pokud by smlouva nebyla obnovena, byla by Česká republika jedinou evropskou zemí, která v knihovnách absenční půjčování kompaktních disků neumožňuje. Zástupci knihoven by v takovém případě chtěli dát podnět ke změně autorského zákona.
Všechny evropské země v zákoně uplatňují výjimky v užívání autorských děl pro oblast vzdělávání a výzkumu. Tato výjimka je zakotvena i v českém autorském právu, na rozdíl od ostatních zemí jsou však z ní vyňaty zvukové a zvukově-obrazové dokumenty. Poplatky autorským svazům jsou zahrnuty v ceně nenahraných CD a v ceně vypalovacích přístrojů. Podle ochranných svazů jsou však stanoveny tak nízko, že se rovnají téměř nule.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.