Nova připravuje Velký IQ test

4. 3. 2003 00:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Novou zábavní soutěž nazvanou Velký IQ test připravuje v současné době televize Nova. První díl by se ve vysílání měl objevit v druhé polovině května. Jedná se o licencovaný formát, který chce komerční televize vysílat dvakrát ročně. Licence sice umožňuje vyrobit šest dílů v jednom roce, Nova si chce počkat, jak bude nová show úspěšná. Informaci potvrdil HN i šéfredaktor redakce zábavy Ivan Rössler.
Principem soutěže je zábavné testování inteligenčních schopností vybraných skupin obyvatel České republiky. „Jedná se o povolání nebo kategorie, které jsou častým terčem vtipů, jako například blondýny, policisté, úředníci, celebrity nebo dvojčata,“ uvedl mluvčí Novy Petr Kostka. Pomocí znalostních otázek, ale i logických a matematických chytáků bude tedy možné zjistit, zda jsou policisté chytřejší než blondýny nebo naopak.
Soutěže se prostřednictvím SMS nebo předtištěných formulářů budou moci zúčastnit i diváci Novy, takže by podle Kostky získané výsledky „mohly vypovídat i o inteligenci národa“. Kvůli správnosti a vypovídací hodnotě přibližně osmdesáti otázek, které soutěžící budou muset zodpovědět, Nova spolupracuje s organizací Menza ČR, která sdružuje lidi s nadprůměrným IQ.
Pro moderování Velkého IQ testu je ve hře dvojice Mirka Čejková – Dalibor Gondík. „O moderátorech diskutujeme a zatím zkoušíme nejrůznější varianty. Je pravda, že uvedená jména padla, ale zatím je nemohu potvrdit s definitivní platností,“ řekl Kostka. Čejková do počátku letošního roku na Nově moderovala Televizní noviny a jak se před nedávnem nechalo slyšet vedení stanice, do Novy má dveře stále otevřené.
Licence nové soutěže je podle Kostky velmi striktní podobně jako u pořadů Chcete být milionářem nebo Nejslabší, máte padáka! To znamená, že podoba formátu se nebude zásadně lišit od kvízu Der grosse IQ Test, který v současné době vysílá kupříkladu televize RTL. „Velký úspěch IQ test zaznamenal také v Nizozemí nebo Austrálii,“ dodal Kostka.
„Novácký“ IQ test je další ze zábavních show, které letos české stanice nachystaly do vysílání. Česká televize od ledna začala vysílat licencovanou soutěž Hodina pravdy, Prima nasazuje pořady Prima hostina a Seznamka. Druhá komerční televize současně připustila, že vážně uvažuje o talentové vyhledávací soutěži.
Hospodářské noviny, 4.3.2003, autor: Aleš Borovan

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.