Čeští novináři směřují do Bagdádu

28. 3. 2003 00:03

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Závody o to, kdo první s britskými nebo americkými jednotkami vjede do Bagdádu, se nyní strhly mezi českými novináři, přítomnými v oblasti konfliktu. V iráckém hlavním městě by je mohl přivítat zpravodaj České televize Michal Kubal, který tam pracuje, protože jako jeden z mála včas získal irácké vízum. Pro pohyb se spojeneckými jednotkami je však třeba zvláštní povolení, které udělují jen Pentagon nebo britské ministerstvo obrany.
Nejblíže k cíli je zatím reportér František Šulc z Lidových novin, který potřebný dokument získal. „Byl přidělen k ženijní jednotce Sea Bees v Kuvajtu, která zatím podniká jen krátké výlety,“ potvrdil zástupce šéfredaktora LN Petr Zavadil. Šulc svou žádost podal díky svým kontaktům s lidmi ze CNN už koncem loňského roku. O povolení je totiž třeba žádat s několikaměsíčním předstihem.
Timothy Blair z Pentagonu a Tom Round z britského ministerstva obrany, kteří mají tuto záležitost na starost, do uzávěrky nesdělili HN informace, kolik dalších žádostí z České republiky dostali.
Podle oficiálních zdrojů přímo z českých redakcí je reportér Šulc zřejmě jediným českým žurnalistou, který potřebné povolení získal. To, zda nakonec do Bagdádu dorazí, ovšem závisí na pohybu jednotky, k níž byl přiřazen.
Své želízko v ohni mají i ČT, Český rozhlas a televize Nova. „Pokoušíme se dosáhnout rozšíření povolení, které má Barbora Šámalová v Kuvajtu. Situace je ale velmi nejistá, zvláště když Američané již čtyřikrát ohlásili dobytí jihoiráckého města Umm Kasr,“ řekl vedoucí zahraniční redakce ČT Roman Bradáč. Podle jeho slov ale ČT bude i nadále usilovat o získání povolení. „Vymysleli jsme si takový ideální plán, podle kterého by se nakonec v Bagdádu Michal Kubal měl potkat s našimi dalšími reportéry Barborou Šámalovou z kuvajtského směru a s Martinem Jazairim ze severního Iráku,“ řekl Bradáč.
Žádost podal i Český rozhlas (ČRo). „Na udělení povolení v Praze čeká Jiří Hošek. Náš zpravodaj v Kuvajtu Vít Pohanka se snaží dostat do Iráku na základě svých kontaktů na místě. Kromě něj máme v severním Iráku ještě reportérku Pavlu Jazairiovou,“ sdělil mluvčí ČRo René Zavoral.
Na výjezd české protichemické jednotky sází komerční televize Nova. Její reportér Janek Kroupa i s kameramanem vlastní kromě standardních víz pro Kuvajt a Irák rovněž akreditaci českého ministerstva obrany a akreditaci vojenského zpravodaje při americké armádě. Ta však platí jen v rámci české vojenské jednotky. „Pokud se čeští chemici hnou, náš štáb pojede s nimi. Mají povolení doprovázet výjezdovou část vojsk, A to i do Bagdádu,“ uvedl mluvčí Novy Petr Kostka.
V oblasti válečného konfliktu se pohybují i další čeští novináři – Radim Klekner z Hospodářských novin, Petr Pravda z MF Dnes a Michal Novotný z LN. V Jordánsku působí Martin Vaněk z HN, v Izraeli další zpravodaj ČT Jan Moláček.
Hospodářské noviny, 28.3.2003, autor: Aleš Borovan

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.