Zanikl ruský deník Novyje Izvěstija

28. 2. 2003 14:02

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Puma s Fotbalovou asociací České republiky představily nové dresy

Puma ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky slavnostně představila dresy národního týmu pro nadcházející 2 období, ve kterých si mimo jiné reprezentanti zahrají letošní Euro.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Ruský deník Novyje Izvěstija, který před týdnem pozastavil svou činnost na protest proti náhlé změně redakčního vedení, vyšel naposledy. Redakce se rozloučila se svými čtenáři článkem „Říkáme vám na shledanou…“ a upozornila, že jde o otevřenou snahu Kremlu potlačit nepohodlná média.
List byl jako jeden z posledních v zemi v opozici ke kremelské politice vůči Čečensku, pranýřoval porušování lidských prav, kult osobnosti prezidenta Vladimira Putina a sociální politiku vlády.
Oficiálním důvodem pozastavení činnosti deníku měl být spor mezi akcionáři. Podle novinářů však bylo hlavním cílem většinového majitele sesazení vedoucích redaktorů. „Je zjevné, že když ztratíme kontrolu nad redakcí, ztratíme i možnost psát a publikovat to, co považujeme za nezbytné,“ uvedl redakční kolektiv v pátečním článku na rozloučenou.
Novináři upozornili, že scénář zvolený k likvidaci listu je podobný jako v případě televizních kanálů NTV a TV-6, deníku Segodňa či časopisu Itogi.
„Ve všech těchto konfliktech rozhodující nebylo hledání ‚akcionářské pravdy‘, ale politická podstata, která má k byznysu daleko.“
Z televizních obrazovek a z novinových stránek mizí materiály, jejichž obsah je opoziční vůči postoji mocenských orgánů a liší se od „direktivně schválené linie státních médií v klíčových otázkách“. „To už je jakési znamení doby,“ uvádí se v článku.
Právě nároky akcionářů byly v minulosti formálním důvodem k personálním změnám v televizi NTV, které způsobily rozkol v novinářském kolektivu. Činnost TV-6 byla na několik měsíců pozastavena a list Segodňa zcela zanikl. Časopis Itogi sice vychází, avšak jeho materiály se téměř nedotýkají politických témat.
Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic v prohlášení zveřejněném v deníku upozornila, že „pozastavení činnosti jediného listu kritizujícího činnost ruské vlády, mimo jiné odsuzujícího válku v Čečensku a porušování lidských práv, se velmi hodí Kremlu, který se připravuje k volbám“.
Parlamentní volby se v Rusku uskuteční koncem roku, prezidentské volby napřesrok.
„Tyto události jsou důsledkem toho, že Kreml se v Rusku zmocnil kontroly opozičních médií… Jsme krajně znepokojeni tím, že prostor, který zaujímá svobodný tisk, je v Rusku stále menší a menší,“ uvádí se v prohlášení. Organizace upozornila, že příčinou restrikcí jsou články z poslední doby, které se objevily na stránkách Nových Izvěstijí a týkaly se mimo jiné Putina.
Deník Novyje Izvěstija donedávna financoval kontroverzní podnikatel Boris Berezovskij, který se po konfliktu s Kremlem skrývá v zahraničí. Své akcie však postoupil Olegu Mitvolovi, který se koncem minulého týdne rozhodl změnit vedení listu. Podle Berezovského tak jednal na pokyn Kremlu.
Většina ruských médií je nyní loajální vůči Kremlu. Kritické materiály se objevují jen vzácně a zveřejňuje je většinou jen Novaja gazeta. Té již v minulosti několikrát hrozil zánik.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.