Česko převzalo z Lichtenštejnska Železného stíhání

11. 2. 2003 12:02

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Nejvyšší státní zastupitelství převzalo od lichtenštejnských úřadů trestní stíhání senátora a generálního ředitele televize Nova Vladimíra Železného v kauze jeho miliardové transakce s lichtenštejnskou nadací Astrona. „Pokračovat se bude v České republice,“ řekl první náměstek nejvyšší žalobkyně Jaroslav Fenyk. Případem se bude zabývat městské státní zatupitelství v Praze.
Mluvčí Železného Martin Chalupský ve čtvrtek oznámil, že soud ve Vadúzu stíhání i celou kauzu Astrona zastavil, protože nic nenasvědčovalo spáchání trestného činu.
„Lichtenštejnsko ne, že by zastavilo stíhání z důvodů, že by nešlo o podezření ze spáchání trestného činu, ale pouze požádalo o převzetí stíhání,“ uvedl Fenyk.
Dodal, že neví o žádné jiné kauze, která by se v Lichtenštejnsku vedla ohledně tohoto případu, a která by byla zastavena.
Lichtenštejnský vyšetřující soudce podezírá Železného z těžkého podvodu. „Stíhání, které bylo vedeno v Lichtenštejnsku, je pro stejný skutek, pro který se vede trestní stíhání u městského státního zastupitelství v Praze. Tomu také bude spis předán,“ dodal Fenyk.
Vedle Železného prověřovaly lichtenštejnské úřady i počínání správce Astrony Waltra Schlegla. Obhájce Železného Josef Monsport ve čtvrtek řekl, že Schleglovo stíhání i kauza byly v lednu zastaveny.
Po prodeji Nova Consulting za více než 28,5 milionu dolarů (asi miliarda korun) firmě Central European Media Enterprises (CME) v říjnu 1997 uzavřel Železný s Astronou smlouvu. Pokud by obchod s CME byl zrušen a Železný dostal Novu Consulting zpět, Astrona ji od něj měla za stejnou cenu koupit. Ztrátu hodnoty akcií smlouva považuje za porušení dohody a stanovuje pokutu.
Verdikt mezinárodní arbitráže Železnému uložil uhradit CME miliardu výměnou za „bezcenné“ akcie Novy. Podle policie se Železný pokusil vystavením miliardové směnky Astroně vyhnout povinnosti vrátit tuto sumu CME. Českému soudu navrhl, aby tato částka byla uznána jako škoda, již mu údajně způsobila CME.
Právníci Železného vždy tvrdili, že ředitel Novy musel Astroně směnku vystavit kvůli špatnému hospodaření CME. Firma však oponovala tím, že si Železný obchod s Astronou vymyslel a snaží se o podvod. CME navíc zpochybňuje platnost smlouvy Železného s Astronou, na jejíž přípravě se podílel bývalý právník televizního ředitele Aleš Rozehnal. Astronu podle zdroje ČTK vlastnil příbramský advokát Michal Janík.
Šéf Novy a Rozehnal jsou již v Česku kvůli Astroně stíháni pro pokus o poškozování věřitele. Druhé obvinění z téhož trestného činu souvisí s podezřelými převody majetku Železného na několik společností.
Vladimír Železný je obviněn i za daňové úniky za 6,8 milionu korun kvůli dovozu obrazů z ciziny.
Policie přitom zřejmě již brzy dosavadní trestní stíhání Železného rozšíří.
Nová obvinění pro poškozování věřitele a krácení daní hrozí Železnému kvůli pokusu o znehodnocení jeho obchodního podílu v CET 21, kvůli zúžení společného jmění manželů a kvůli převodu obchodního podílu v CET 21 na jiné akcionáře. Zároveň s nimi je Železný podezřelý, že ošidili stát o víc než 53,5 milionu korun.
-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.