Česko loni vyvezlo nejvíc piva od roku 1993

27. 2. 2003 16:02

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Tuzemské pivovary loni vyvezly nejvíce piva od roku 1993, a to 1,975 milionu hektolitrů. Uvedl to předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
V roce 2001 činil prodej zlatavého moku na zahraničních trzích 1,855 milionu hektolitrů. Podle Veselého stojí za růstem exportu mimo jiné rozhodnutí zahraničních vlastníků některých domácích pivovarnických společností zařadit česká piva mezi své nejvýznamnější značky.
„SAB Miller prohlásil, že jeho nejsilnější celosvětovou značkou je Pilsner Urquell,“ uvedl Veselý.
Belgická pivovarnická skupina Interbrew, která ovládá Pražské pivovary, zase zařadila Staropramen mezi šestku svých nejsilnějších značek.
Nejde přitom jen o finanční možnosti nadnárodních pivovarských společností, ale také o jejich zkušenosti a síť dceřiných firem v různých zemích, které lze při exportu využít, dodal.
Tuzemská výroba piva loni podle definitivních údajů stoupla asi o 1,7 procenta na 18,177 milionu hektolitrů.
Roční spotřeba na hlavu dosáhla 160 litrů proti 156 litrům v roce předchozím. Češi tak upevnili svoji pozici největších pijáků piva na světě.
-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.