Ruští odborníci varují před „internetovým terorismem“

30. 1. 2003 11:01

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Internet v současné podobě se blíží k zániku. Úspěšné virové útoky, které budou stále účinnější, způsobí nejen vážné poruchy sítě, ale i její rozdělení na jednotlivé zóny. „Není vyloučeno, že se budeme muset na jistou dobu vrátit k tradičním způsobům získávání informací,“ tvrdí přední ruský výrobce antivirových programů Laboratoř Kasperského.
Podle zakladatele přední ruské firmy zabývající se antivirovými počítačovými výzkumy Jevgenije Kasperského se internet v současnosti nachází v konečné fázi svého rozvoje. „Globální sítě budou samozřejmě existovat, ale budou jiného druhu,“ říká. Podle něj největším nebezpečím pro internet jsou úspěšné virové útoky podobné viru Helkern, který od sobotní noci ničí počítače v Evropě, Asii i USA.
Podle Kasperského tento počítačový virus zatím Rusko nijak nezasáhl, neboť ruští správci systému včas podnikli preventivní opatření. Přesto ale ruští počítačoví odborníci varují před „počítačovým terorismem“, který se prý stane jedním z nejvážnějších problémů příštích let. Podle ruských analytiků virus Helkern je zásadním krokem na cestě vytvoření „kybernetické zbraně“. Tvrdí, že žádnému jinému viru se dosud nedařilo tak efektivně překazit tok informací na internetu. Jeho zdokonalení může vést k vytvoření daleko nebezpečnějších programů, jejichž ničivý potenciál bude pro internet fatální, soudí Kasperskij.
Ruští experti jsou přesvědčení, že problém je především v „anarchistické struktuře“ současného internetu. „Jednotlivci mohou v tomto systému dělat všechno, co se jim zlíbí. I kdyby se 99 procent uživatelů chovalo korektně, jedno procento výtržníků může narušit jeho chod,“ říká Kasperskij. Podle něj efektivní systém varování, zjištění a prevence virových epidemií se nemůže zakládat na současných normách identifikace uživatelů sítě. Pro vybudování imunního informačního systému je podle Laboratoře Kasperského nezbytné zastavit na čas užívání internetu v jeho současné podobě. „Vypracování alternativní sítě, která bude spolehlivá a bezpečná, je více než aktuální téma,“ zdůrazňuje Kasperskij.
Podle ředitele analytického centra laboratoře Kasperského Maxima Potaševa způsobily virové programy v roce 2002 škody za 14,5 miliardy dolarů. Tyto údaje jsou však podle něj alespoň dvakrát nižší než skutečné škody, neboť společnosti často tají rozsah škod.
Podle listu Kommersant na vytvoření „internetu-2“ již pracují společnosti AT&T, Cisco, IBM, Intel, Microsoft, Lucent Technologies a Sun Microsystems. Až bude nová síť vybudována, pak velké nadnárodní korporace prý do ní převedou veškerou komunikaci a zásadně omezí spojení s internetem.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.