Za kritiku slovenského soudu hrozí novinářce trestní stíhání

6. 12. 2002 01:12

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Slovenské novinářce Vandě Vavrové hrozí trestní stíhání za sérii článků, ve kterých upozornila na podivné zacházení s financemi na Nejvyšším soudě Slovenské republiky. Redaktorky listu Pravda se však zastali její slovenští kolegové i mezinárodní instituce, podle kterých by takovýmto způsobem mohlo dojít k vážnému porušení svobody tisku.
Aféra propukla před několika dny, kdy Slovenská unie nezávislého soudnictví při Nejvyšším soudu SR podala na Vavrovou trestní oznámení. Podle unie novinářka svými kritickými články šířila nepravdivé informace o předsedovi nejvyššího soudu Štefanovi Harabinovi a ohrozila jeho důvěryhodnost před veřejností. Redaktorka však svou vinu odmítá. Zastali se jí nejenom slovenští novináři, ale také Mezinárodní tiskový institut (IPI), který o svém znepokojení informoval i slovenského prezidenta Rudolfa Schustera.
„Napsala jsem sérii článků, jednak zpravodajských a také komentáře. Šlo o to, jak Harabin nakládá s financemi daňových poplatníků na nejvyšším soudu. Poukázala jsem na divné toky peněz,“ řekla Vavrová. „Nešlo o pomluvu, informace byly ověřené z několika zdrojů. Náš list si dává velký pozor na takovéto kauzy a děláme to precizně, protože víme, že ústavní činitelé jsou velmi hákliví. Každý občan má však právo vědět, jak se zachází s jeho daněmi.“
V případě trestního stíhání hrozí redaktorce až pětileté vězení a zákaz novinářské profese.
V těchto dnech zaslal IPI dopis slovenskému prezidentovi Schustrovi, ve kterém vyjádřil znepokojení nad hrozbou, že novinářka by mohla být stíhána pro trestný čin pomluvy. Institut sice nechce komentovat informace v článcích Vavrové, ale domnívá se, že případná žaloba novinářky za pomluvu je vážným porušením svobody tisku. IPI upozornil, že tento trestný čin, který nutí novináře k autocenzuře, se už několik zemí chystá odstranit ze svých zákonů.
„Pan prezident udělá všechno pro to, aby náš právní řád byl v souladu s právem EU, a celý případ podrobně prozkoumá,“ řekl prezidentův mluvčí Ján Füle.
Paradoxem zůstává, že před časem se také Schuster pokusil dosáhnout odsouzení komentátora nejčtenějšího deníku Nový čas za hanobení hlavy státu. Trestní oznámení prezidentské kanceláře následovalo poté, co novinář Aleš Krátký na adresu parlamentního projevu hlavy státu o stavu republiky napsal, že prezident „vykazoval známky duševní nezpůsobilosti stát v čele státu“ a projev byl spíše „zprávou o stavu duše nafoukaného egomaniaka“. Podle prokuratury se novinář nedopustil trestného činu.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení