Media Observatory bude o distribuci tisku v ČR informovat EU

12. 11. 2002 18:11

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.

Reklama
SDG

Organizace Media Observatory ČR, která monitoruje etiku v médiích, bude informovat Evropskou unii o současné situaci v oblasti distribuce tisku v ČR. Podle ředitelky Media Observatory Ireny Válové na českém trhu vzniká monopol na šíření informací a názorů. „Od roku 1989 jde o největší útok na samu podstatu demokracie, jejíž životní podmínkou je svoboda slova a konkurence názorů a informací,“ uvedla Válová.
Podle ní by situace, která nyní je na trhu s distribucí tisku v ČR, v členských zemích EU buď vůbec nemohla nastat nebo by majitelé, vydavatelé a distributoři tisku byli stíhání jako „obyčejní kriminálníci“.
Na možnost vzniku monopolu na trhu distribuce tiskem upozornila společnost Mediaprint&Kapa, která je spolu s PNS jedním ze dvou velkých distributorů tisku. Firma v krátké době obdržela výpovědi od velkých vydavatelů deníků, kteří jsou současně vlastníky konkurenční PNS. Mediaprint obvinil vlastníky PNS, firmy Vltava-Labe-Press, Ringier a Mafra, že chtějí do konce roku Mediaprint zlikvidovat a ovládnout tak celý domácí trh distribuce tisku. Vydavatelství Ringier kartelovou dohodu, jejímž cílem má být likvidace Mediaprint&Kapa, popřelo.
Media Observatory ČR v pondělí předala vládě a Poslanecké sněmovně prostřednictvím ministerstva kultury a mediální komise parlamentu balík zákonů, kterými je regulován trh tištěných médií v EU. Unie ve svých normách označuje tisk za zboží strategického a zvláštního významu stejně jako například obranu a bezpečnost, připomněla Válová. Proto je podle EU s odkazem na svobodu slova oprávněným zájmem každé členské země vydávání a distribuci tisku regulovat.
Například v Německu je fúze vydavatelských a distribučních tiskových podniků posuzována přísněji, než fúze běžných firem. Základem regulace je přitom obrat podniku, který je v případě vydavatelství nebo distribuce tisku dvacetkrát nižší než u ostatních firem.
Ve Velké Británii existuje zvláštní norma pro fúze tiskových podniků. Před komisi pro fúze tisku musí předstoupit každý vydavatel s nákladem vyšším než 50 tisíc kusů periodik.
Ve Francii mohou mít společnosti, které publikují a šíří tisk, kapitálovou účast zahraničního vlastníka maximálně 20 procent. U akciových společností musí být veškeré akcie na jméno, aby byla vždy zcela průhledná vlastnická struktura společnosti.
Nový irský zákon o konkurenci z roku 2002 obsahuje zvláštní ustanovení pro tisk. Podle něj podléhá zvláštnímu režimu každý mediální obchod. Dánsko či Finsko mají obecně limity pro fúze tak nízké, že regulační úřad posuzuje většinu fúzí včetně tisku.
Media Observatory ČR byla založena Mezinárodní federací novinářů se sídlem v Bruselu a je podporována Evropskou komisí.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.